Ποινική δίωξη κατά υπευθύνων της ΑΕΠΙ για υπεξαίρεση 30 εκατ. ευρώ
Επτά κακουργήματα
Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της ΑΕΠΙ. Η δίωξη στρέφεται κυρίως κατά των εκπροσώπων του ΔΣ της ΑΕΠ, μελών της οικογένειας Χατζόπουλου η οποία διαχειριζόταν εδώ και 80 χρόνια την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.
Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της υπεξαίρεσης από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, της απάτης από κοινού και κατ´ επάγγελμα, της απιστίας από κοινού, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, της ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και της φοροδιαφυγής δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση με πρωτοβουλία της υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.
Προηγήθηκε πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που διενεργεργήθηκε στη ΑΕΠΙ από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst & Young ύστερα από εντολή του υπουργείου Πολιτισμού στις 24 Αυγούστου 2015 για το διάστημα 2011-2014.
Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
Ο εισαγγελέας πριν από περίπου έναν χρόνο έκανε έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων το πόρισμα αναφερει πως ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο. Επίσης, η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας το 2014 ήταν 512.856 ευρώ, του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου 168.839 ευρώ, του γενικού διευθυντή 224.526 ευρώ.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας