Κατάληψη αγροτών στο Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ημαθία
Εισβολή των τευτλοπαραγωγών με τρακτέρ.
Κατάληψη στο εργοστάσιο ζάχαρης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι τευτλοπαραγωγοί.
Οι τευτλοπαραγωγοί εισέβαλαν στο εργοαστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας με τρακτέρ, με σκοπό, όπως λένε, να πάρουν τα σακιά με ζάχαρη που είναι αποθηκευμένα. Σκοπός τους, όπως λένε, να πληρωθούν σε είδος αφού τους χρωστάνε τα χρήματα από όλη την περσινή παραγωγή.
Μάλιστα, χτες έβγαλαν ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσαν για το γεγονός και ζητούσαν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στη βιομηχανία, όπως ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο εκπρόσωπός τους Γιάννης Παναγής, ζητώντας την υποστήριξη της Περιφέρειας στην προώθηση των αιτημάτων των παραγωγών.
Το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό, είπε και σημείωσε ότι «δίνεται η χαριστική βολή ίσως στους τελευταίους πνεύμονες βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν».
«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε δίπλα σας γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι, με την αγροτική ανάπτυξη, μπορεί η χώρα μας να βγει από την κρίση» είπε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κάλεσε τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να θέσουν το θέμα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης.
«Μαθαίνουμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι τευτλοπαραγωγοί δεν παίρνουν καν σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τελειώνει η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Αυτό είναι που δρομολογείται σήμερα από την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου καθώς, όπως είπε, στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ιωαννίδης από την Περιφέρεια Πρωταθλήτρια τόνισε ότι ο αγώνας είναι κοινός και δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια των αγροτών. Για πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή σε κάθε χώρα έκανε λόγο η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα.
Συνολικό διάλογο και όχι με βραχυπρόθεσμα αιτήματα ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος από τους Πολίτες Μπροστά, ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη Λαϊκή Συσπείρωση σχολίασε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία προωθείται και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Να δοθούν τα χρήματα στους αγρότες ζήτησε ο Χρήστος Βουλγαρίδης από τους Πολίτες Μπροστά, ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την Ανταρσία κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να βρεθούν αύριο στο Πλατύ μαζί με τους παραγωγούς.