Με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συμπεριλαμβάνονταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Στη μνήμη του ηρωικού Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα κατά την πτώση του μαχητικού του αεροσκάφους Mirage 2000-5 Mk.2 την περασμένη Πέμπτη 12 Απριλίου στα ανοικτά της Σκύρου ήταν αφιερωμένο το φετινό διήμερης διάρκειας 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο εντυπωσιακό αμφιθέατρο «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ. Το συνέδριο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα Σμηναγού.
Ο φιλοξενών Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «υπάρχουν φορές και συνθήκες στις οποίες η Αεροπορική Ισχύς αποδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη και αποδεκτή στρατιωτική επιλογή διαθέσιμη στις κυβερνήσεις. Η υψηλή τεχνολογία συνδυαζόμενη με ρεαλιστική εκπαίδευση, κατάλληλη τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, βέλτιστη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών, αποτελούν δομικά συστατικά της Αεροπορικής Ισχύος, ικανά να επηρεάσουν συνδυασμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος».
Από την πλευρά τους οι διακεκριμένοι ομιλητές του Συνεδρίου έθιξαν ζητήματα που άπτονται τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος της Αεροπορικής Ισχύος, καλύπτοντας ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων, τα οποία εκτείνονταν από την ασφαλεία και την τεχνολογία όπως αυτήν των μέσων ενημερώσεως, του κυβερνοπολέμου, των Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Οχημάτων (UAV) και του διαστήματος, μέχρι του ρόλου και της Ευρωπαϊκής αντιλήψεως της Αεροπορικής Ισχύος.
Μεταξύ αυτών των διακεκριμένων ομιλητών συμπεριλαμβάνονταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, o Αναπληρωτής Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ Βρετανός Στρατηγός Sir James Everard, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωποαϊκής Ενώσεως Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος (EUMC) καθώς και ο Αρχηγός Ιταλικής ΠΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Enzo Vecciarelli και άλλοι.
Χαιρετισμός του Α/ΓΕΑ
«…Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να σας καλωσορίσω στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος. Η διάσκεψη αυτή έχει γίνει θεσμός για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία τα τελευταία έξι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές γεγονός, το οποίο απευθύνεται σε στρατιωτικούς, σε πολιτικούς, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε εκπροσώπους των Αμυντικών Βιομηχανιών. Όλοι εμείς που έχουμε προσκληθεί είτε ως καλεσμένοι, είτε ως ομιλητές, συμμετέχουμε στο συνέδριο προκειμένου να προάγουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και να μοιραστούμε ιδέες και προκλήσεις, σχετικές με την Αεροπορική Ισχύ και τον ιδιαίτερο ρόλο της στη Συμμαχία.
Το Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος του 2018 είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στην Πατρίδα μας την προηγούμενη Πέμπτη. Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αεροπορική Ισχύς είναι ένα μέσο προβολής δύναμης και ένα «εργαλείο» με Στρατηγική Σημασία στα χέρια του Διοικητή, που μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να επιτύχει πολλαπλά αποτελέσματα, που κυμαίνονται από την εκπομπή πολιτικών μηνυμάτων μέχρι την προβολή άμεσης και γρήγορης στρατιωτικής δύναμης. Υπάρχουν φορές και συνθήκες στις οποίες η Αεροπορική Ισχύς αποδεικνύεται ως η μόνη αξιόπιστη και αποδεκτή στρατιωτική επιλογή διαθέσιμη στις κυβερνήσεις. Έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχής και συνειδητά θεωρείται ως χαμηλού ρίσκου και χαμηλών απωλειών επιλογή.
Η Αεροπορική Ισχύς, παραδοσιακά από τη φύση της, αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες, όπως αεροσκάφη με ευελιξία και με δυνατότητες συγχώνευσης δεδομένων, παθητικούς αισθητήρες, έξυπνα όπλα, προηγμένους συνδέσμους δεδομένων, επικοινωνίας και δορυφορικών συστημάτων, καθώς και σύγχρονα αεροπορικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Όλα αυτά είναι τεχνολογικά επιτεύγματα που αξιοποιήθηκαν από την ΠΑ με σκοπό την υποστήριξη Συμμετοχικών Επιχειρήσεων και την επίτευξη επιθέσεων ακριβείας, από άποψη χώρου και χρόνου, με σημαντικά στρατηγικά αποτελέσματα. Η υψηλή τεχνολογία συνδυαζόμενη με ρεαλιστική εκπαίδευση, κατάλληλη τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, βέλτιστη ανάπτυξη και εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών, αποτελούν δομικά συστατικά της Αεροπορικής Ισχύος, ικανά να επηρεάσουν συνδυασμένες
Επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.
Ερωτήματα και ζητήματα όπως «ποιος είναι ο ρόλος της Πολεμικής Ισχύος σε μια εποχή αβεβαιότητας», «Ποια είναι η Ευρωπαϊκή αντίληψη για τις Αεροπορικές Επιχειρήσεις», «Πως η Συνδυασμένη Αεροπορική Ισχύς μπορεί να αποτελέσει το όχημα για σύμπραξη στο εσωτερικό των ΕΔ», «ποια είναι τα καινούργια θέματα ασφαλείας στα οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε», « ποιος είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του κυβερνοπολέμου στην Αεροπορική Ισχύ», «Πώς μπορεί η Αεροπορική Ισχύς να εκμεταλλευθεί και να χρησιμοποιήσει το Διάστημα;» είναι μερικά κρίσιμης σημασίας θέματα, που θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου.
Είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε νέες ιδέες και να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία σας σήμερα θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις των δυνάμεών μας, όπως και στην επισήμανση της Στρατηγικής Αξίας της Αεροπορικής Ισχύος…»