Άγριο διπλωματικό παρασκήνιο Ελλάδας - Γαλλίας για τις φρεγάτες FREMM
Το πινγκ - πονγκ που εξελίχθηκε μεταξύ των δύο χωρών και η αντίδραση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «παρασκήνιο», αναφορικώς με την αναγγελθείσα από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης Φώτη Κουβέλη την περασμένη Παρασκευή 20 Απριλίου απόκτηση από τη Γαλλία με τη μέθοδο του leasing δυό φρεγατών τύπου FREMM, δίνει με σημερινό της άρθρο η εξειδικευμένη σε ναυτικά θέματα γαλλική ιστοσελίδα www.meretmarine.com.
Σήμερα λοιπόν στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Vincent Groizeleau, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται ότι ένα σοβαρό διπλωματικό πινγκ-πογκ εξελίχθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος. Τότε, ο Νο.2 του Ελληνικού υπουργείου Αμύνης Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να αποκτηθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς δύο φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία ενόψει της παραγγελίας νέων σκαφών.
Η (Γαλλίδα υπουργός Αμύνης) Florence Parly με άμεση αντίδραση επισήμανε ότι δεν υφίσταται καμία επικυρωμένη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Συμφώνως πάντα με το δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδος μετά την αντίδραση αυτή της Γαλλίδος υπουργού Αμύνης, μία πηγή του Ελληνικού ΥΠΕΘΑ επιβεβαίωσε μία νέα έκδοση της ιστορίας προς το Γαλλικό Πρακτοιρείο Ειδήσεων (AFP), υποστηρίζοντας ότι επήλθε μία σχετική συμφωνία την Πέμπτη βράδυ, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», «αδειάζοντας» έτσι εμμέσως πλην σαφώς την Γαλλίδα ΥΠΑΜ ως – περίπου – ανενημέρωτη!
Αξίζει πάντως να σημειωθεί – και έχει και αυτό τη δική του σημειολογική αξία – ότι ο ΑΝΥΕΘΑ Φ.Κουβέλης, προτού κάνει τη γνωστή δήλωση για τις δύο φρεγάτες, το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου, την προηγουμένη 19 Απριλίου, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα, γεγονός που δημοσιοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου, συνοδευόμενο μετά σχετικής φωτογραφίας.
Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Γαλλίδα ΥΠΑΜ δεν διέψευσε το γεγονός ως είδηση, αλλά την ύπαρξη «συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που – τυπικώς – είναι αληθές, αφού δεν υπάρχει ακόμα γραπτή συμφωνία, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη «κατ’ αρχήν» ή «προφορικής» συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.