Η Αθήνα είναι πλέον η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018
Εγκαίνια της διοργάνωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα εγκαίνια της διοργάνωσης «Αθήνα - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
«Ξεκινάει το ταξίδι της Αθήνας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του. «Θέλω να επιβεβαιώσω την UNESCO ότι η επιλογή της αξίζει όχι μόνο με βάση την ιστορία της πόλης αλλά και για τις προοπτικές της. Με αυτό που μπορεί να συμβολίσει σήμερα, ως παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το βιβλίο μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στον διάλογο πολιτισμών, ο οποίος είναι εκείνος που θα κάνει να σβήσουν οι φωτιές των πολέμων, εκείνος που θα μας κάνει να καταλάβουμε την κοινή μας μοίρα και την κοινή μας δύναμη δημιουργίας».
«Και σας διαβεβαιώνω», συνέχισε ο ΠτΔ, ότι «αυτό θέλω να πιστεύω πως θα είναι το μεγάλο έμβλημα αυτής της πρωτεύουσας του βιβλίου, που λέγεται Αθήνα. Γιατί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που υπήρξε λίκνο του δυτικού πολιτισμού, αλλά και μήτρα γέννησης και επικοινωνίας άλλων πολιτισμών, ξέρει να αναγνωρίζει την αξία του βιβλίου. Άρα η Αθήνα δεν έχει μόνο την ιστορία, έχει και τη βούληση και την "τεχνογνωσία" για να μπορέσει να συμβολίσει την αξία του βιβλίου σήμερα» κατέληξε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε «συγκινημένος που απόψε γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη της Αθήνας - Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018».
«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη που η αρχαία της κληρονομιά θεωρείται και είναι κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και πνεύματος. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία αλλά και με πολλές σύγχρονες ιστορίες, που ξεδιπλώνονται γύρω μας καθημερινά» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο της UNESCO από τον εκπρόσωπο του Κονακρί, πρωτεύουσας της Γουινέας, που κατείχε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το 2017, τονίζοντας ότι τα «τελευταία χρόνια η Αθήνα εξελίσσεται σε μια δυναμική, δημιουργική σκηνή, ένα πεδίο διαλόγου, πρωτοπορίας και ελεύθερης έκφρασης. Ο σύγχρονος πολιτισμός μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης συμβάλλουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανοδική τουριστική πορεία της Αθήνας με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2017. Η διοργάνωση Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 είναι μια ακόμα διεθνής διάκριση για την πόλη μας, της οποίας την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Στα εγκαίνια, η Αθήνα υποδέχτηκε επίσης τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της, δηλαδή των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κονακρί (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.
«Σήμερα γιορτάζουμε τα βιβλία, τη γραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και το μοίρασμα των βιβλίων», σημείωσε από την πλευρά του ο Ίαν Ντένισον (Ian Denison), επικεφαλής Εκδόσεων της UNESCO, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η UNESCO και ο ΟΗΕ γιορτάζουν φέτος τα 70 χρόνια από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα της ανάγνωσης «ένα δικαίωμα θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να συμμετάσχει κανείς στη δημοκρατία».
«Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η προαγωγή της οποίας εξαρτάται από τη γραφή, την ανάγνωση, το βιβλίο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που αναλαμβάνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2018 η Αθήνα, η οποία έχει τις δυνατότητες να παράγει βιβλία για όλους και προς όλους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Moundjour Cherif, εκπρόσωπος του Κονακρί.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Νίκος Φίλης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Νίκη Κεραμέως ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, πρέσβεις, εκπρόσωποι της UNESCO, καθώς και επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.
Αμέσως μετά την τελετή έναρξης της διοργάνωσης, ξεκίνησαν μουσικές και άλλες εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, που θα κλείσουν με μια μοναδική δράση στο Ηρώδειο αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.