Φοιτητές από όλο τον κόσμο στο Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας στις Μυκήνες
Σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια
Στη φιλοξενία και εκπαίδευση φοιτητών από το Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Πελοποννησιακό, Δημοκρίτειο), προχωρά από φέτος το Μυκηναϊκό Ίδρυμα, το οποίο ήδη, υπό την προεδρία του καθηγητή Χριστοφίλη Μαγγίδη έχει κάνει σημαντικές εργασίες ανακαίνισης στα μεγαλοπρεπή λιθόκτιστα κτίριά του στις Μυκήνες (Μέλαθρο και McCarthy House), εξοπλίζοντάς τα με εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, λαμπρή αίθουσα τελετών, αίθουσες σεμιναρίων, γραφεία, εργαστήρια και υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Με τα έργα και τις συνεργασίες αυτές στο Mycenaean Foundation, ουσιαστικά θα λειτουργήσει στις Μυκήνες διεθνής πανεπιστημιακή σχολή, προσδίδοντας διεθνές κύρος και μεγάλη προβολή για την Πελοπόννησο και την Ελλάδα.
Το Μυκηναϊκό Ίδρυμα αλλάζει πλέον σελίδα, επιχειρώντας με τον κ. Μαγγίδη, να αναπτύξει μία πολυσχιδή δραστηριότητα στην Ελλάδα, κόντρα στο ρεύμα. Μέσα στην ατέρμονη οικονομική και πολιτισμική κρίση που ταλανίζει επί δεκαετία και πλέον τη χώρα και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό σε μια άνευ προηγουμένου αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού, ένας Έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής που διαπρέπει στις ΗΠΑ επιστρέφει στην πατρίδα, κόντρα στο πείσμα των καιρών, όπου συστηματικά και μεθοδικά επενδύει χρόνο, ενέργεια, γνώση, εμπειρία και μεγάλα κονδύλια από χορηγίες του εξωτερικού στην επιστήμη και την εκπαίδευση.
Το Mycenaean Foundation, του οποίου ηγείται ο κ. Μαγγίδης, ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 1967 από τον αείμνηστο Γ. Μυλωνά, ανασκαφέα των Μυκηνών, πανεπιστημιακό καθηγητή και ακαδημαϊκό, στο St. Louis των Η.Π.Α. (http://mycenaeanfoundation.com). Επί πέντε δεκαετίες το Ίδρυμα προσφέρει πολυσχιδές κοινωφελές έργο στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιφέρεια, παραχωρεί κτιριακή υποδομή ως επιχειρησιακή βάση της ανασκαφής Μυκηνών και χρηματοδοτεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές και δημοσιεύσεις των Μυκηνών.
Με πρωτοβουλία του πέμπτου κατά σειρά Προέδρου του Mycenaean Foundation, καθ. Χρ. Μαγγίδη –του πρώτου Έλληνα Προέδρου έως τώρα– τα μεγαλοπρεπή λιθόκτιστα κτίρια του Ιδρύματος στις Μυκήνες (Μέλαθρο και McCarthy House) ανακαινίσθηκαν και εξοπλίσθηκαν με εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και λαμπρή αίθουσα τελετών (Wiener Library), αίθουσες σεμιναρίων, γραφεία, εργαστήρια, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Από το 2018 οι εγκαταστάσεις του Μυκηναϊκού Ιδρύματος θα φιλοξενήσουν το Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας στις Μυκήνες όπου δεκάδες φοιτητών από πανεπιστήμια των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ασίας θα παρακολουθούν κάθε χρόνο μαθήματα αρχαιολογίας και συναφών επιστημών που θα διδάσκονται από διακεκριμένους έλληνες πανεπιστημιακούς καθηγητές και αρχαιολόγους (http://acamycenae.org). Το Κέντρο θα συνεργαστεί στον ερευνητικό τομέα και με κορυφαία εργαστήρια Ελληνικών πανεπιστημίων (Αριστοτέλειο, Πελοποννησιακό, Δημοκρίτειο). Στις Μυκήνες, συνεπώς, θα λειτουργήσει διεθνής πανεπιστημιακή σχολή, η μόνη στην Πελοπόννησο, που θα προσδώσει διεθνές κύρος και μεγάλη προβολή για όλη την περιφέρεια και την Ελλάδα.
Το Αμερικανικό Κέντρο Αρχαιολογίας στις Μυκήνες, σύμφωνα με τον εμπνευστή και ιδρυτή του, κ. Μαγγίδη, θα λειτουργήσει με διττό στόχο: αφ’ ενός να προωθήσει την διεπιστημονική αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου, με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για ξένους προπτυχιακούς φοιτητές (study abroad programs) να καταστήσει τη χώρα μας εκπαιδευτικό πόλο έλξης για τους ξένους, ειδικά στο πλέον διάσημο και δυναμικό πεδίο δράσης στην Ελλάδα, την αρχαιολογία.
«Ήδη στις ανασκαφές των Μυκηνών την τελευταία εικοσαετία έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 350 ξένους φοιτητές προετοιμάζοντας έτσι μελλοντικούς πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε δυναμική έλξης ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς που μπορούμε και πρέπει να έχουμε υπεροχή, όπως η αρχαιολογία και οι ανθρωπιστικές σπουδές. Η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση είναι αλληλένδετες έννοιες και συναρθρωμένες μορφές δράσης. Η μία δεν νοείται ανεξάρτητα από την άλλη, αλλά συνδέονται συνεκτικά και αλληλοτροφοδοτούνται αμοιβαία» τόνισε ο καθ. κ. Μαγγίδης.
Τα σεμιναριακά μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα του Αμερικανικού Κέντρου Αρχαιολογίας στις Μυκήνες φέρουν την έγκριση και πιστοποίηση του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α. και διαρθρώνονται διεπιστημονικά σε έξι αλληλένδετους κύκλους σπουδών: ελληνική αρχαιολογία, αρχαιολογική θεωρία και ανασκαφική, αρχαιολογικές επιστήμες (αρχαιοαστρονομία, γεωαρχαιολογία, γεωφυσική, βιοαρχαιολογία, παλαιοπεριβαλλοντικές σπουδές), διαχείριση και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, κλασικές σπουδές, ιστορία της τέχνης και εργαστήρια καλών τεχνών.
Ο καθηγητής κ. Μαγγίδης ανασκάπτει επί εικοσαετία ως διευθυντής διεπιστημονικής πολυμελούς ομάδας κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στις Μυκήνες και στον Γλα. Έχει δημοσιεύσει 20 επιστημονικά άρθρα, έχει ολοκληρώσει με τους συνεργάτες του τον πρώτο συλλογικό τόμο των Μυκηνών προς δημοσίευση ενώ προετοιμάζει τρείς ακόμη τόμους, και έχει δώσει πάνω από 70 επιστημονικές διαλέξεις και παρουσιάσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ανά την υφήλιο. Για τις μακρόχρονες ανασκαφικές του έρευνες, αρχαιολογικές ανακαλύψεις, και το επιστημονικό του έργο, του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις και ερευνητικές χορηγίες εκατομμυρίων δολλαρίων από μεγάλα ιδρύματα όπως το Institute for Aegean Prehistory, M.H. Wiener Founation, Keck Foundation, Dickinson College και το Mycenaean Foundation.