Τα Παράκοιλα είναι ένα από τα πιο γραφικά και παραγωγικά χωριά της Λέσβου. Βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, 52 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης και σε βουνοπλαγιά με υψόμετρο 50μ. Προστατευμένα από τους αέρηδες, ανάμεσα στα ποτάμια Ταξιάρχης και Καρδάκης, πήραν το όνομα τους από τη θέση τους «παρά την κοιλάδα».

Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού είναι η ελαιοκομία και η προβατοτροφία. Παλαιότερα ήταν φημισμένη η βιοτεχνία νημάτων και η παραγωγή φλοκάτων, κουβερτών και κιλιμιών.

Επισκεφθήκαμε τα Παράκοιλα με τη δημοσιογράφο, Ελένη Ψυχούλη, και συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Μενέλαο Χατζηπαντελή και με τον Διαχειριστή, Χρήστο Βασιλάκο.

Ο Ελαιουργικός και Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Παρακοίλων ιδρύθηκε το 1925 και έχει σήμερα περίπου 350 μέλη. Κύριες δραστηριότητές του είναι η παραγωγή ελαιολάδου βιολογικού και ΠΙΓΕ, η συγκέντρωση πρόβειου γάλακτος, η διάθεση ζωοτροφών και η γενετική βελτίωση των προβάτων φυλής Λέσβου. Η μέση παραγωγή τα τελευταία περίπου 10 χρόνια είναι 100 - 150 τόνοι ελαιόλαδο και περίπου 500 τόνοι γάλα.

Ο Πρόεδρος μας μίλησε για την ιστορία του Συνεταιρισμού και τις αξίες που τον ακολουθούν σε όλη του την πορεία έως σήμερα. “Ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των φτωχών αγροτών της εποχής και να εξυπηρετήσει τους νέους τότε αγρότες - πρόσφυγες, καθώς δημιουργήθηκε κατά την περίοδο μετά την Μικρασιατική καταστροφή”.

Σήμερα, παρόλο που δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση ανθρώπων που επιστρέφουν στην πρωτογενή παραγωγή, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μέλη του Συνεταιρισμού είναι νέοι άνθρωποι που επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση, μας λέει ο κ. Χατζηπαντελής.

Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιήθηκε από την αρχή της δημιουργίας του στην ελαιοπαραγωγή αλλά και στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιών. Αυτή η δραστηριότητα διήρκεσε περίπου έως και τη δεκαετία του ’70. Από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε η δραστηριότητα των κτηνοτρόφων στην περιοχή, οι οποίοι ήταν και παραμένουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και ελαιοπαραγωγοί.

Ο Χρήστος Βασιλάκος, μας ενημέρωσε για το μέγεθος της καλλιέργειας των Παρακοίλων. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 7,5 χιλ. στρέμματα με περίπου 130 χιλ. δέντρα.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού στο Πρόγραμμα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων κατά την τριετία 2015-2018, ο κ. Βασιλάκος επισήμανε την αξία του Προγράμματος για την οργάνωση των ελαιοπαραγωγών - μελών του Συνεταιρισμού αλλά και των πιστοποιήσεων που εξασφάλισαν και μέσω εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων - ομαδικών και ατομικών - οι παραγωγοί. “Οι παραγωγοί μας έμαθαν να ακολουθούν τρόπους και πρότυπα καλλιέργειας, όπως το AGRO 2, που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον, ενώ και το ελαιοτριβείο πιστοποιήθηκε για το παραγόμενο προϊόν του”, σημειώνει.

Οι παραγωγοί, επίσης, εφοδιάστηκαν με σύγχρονα εργαλεία για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, όπως ελαιόδιχτα και ειδικούς σάκους για την αποφυγή της υγρασίας και ζύμωσης του καρπού.

Ο Συνεταιρισμός εξοπλίστηκε με ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου συνολικής χωρητικότητας 50 τόνων καθώς και με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να συμμορφώνεται στις σύγχρονες κανονιστικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

“Στόχος μας είναι η σταθερή εξασφάλιση της ποιότητας και η τυποποίηση του λαδιού μας στο μέλλον από το Συνεταιρισμό”, καταλήγει ο Χρήστος Βασιλάκος, “ώστε να έχουμε τη δική μας ετικέτα και να ωφεληθούμε από την προστιθέμενη αξία που δίνει η τυποποίηση”.

πηγή:dete.gr