Η Ελλάδα είπε «όχι» σε πρωτοπόρο τεχνογνωσία από το CERN
Η χώρα μας αρνήθηκε την εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων
Η Ελλάδα είπε «όχι» στο CERN για παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων στην χώρα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο, να διεκδικούν την εγκατάσταση της μονάδας στο έδαφός τους.
Μάλιστα, όποια χώρα αναλάβει την επένδυση, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει κατ’ αποκλειστικότητα την χρήση και εφαρμογή της για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Βόρειας Αφρικής, και πιθανότατα και της Τουρκίας.
Όπως δήλωσε στο skai.gr ο δρ. Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση της τεχνογνωσίας παρά το γεγονός ότι η απόσβεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω από αυτόν.
Αντίστοιχες υποδομές λειτουργούν ήδη σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.α.