«Οχι» της ΚΕΔΕ στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Κάλεσμα στην κυβέρνηση απευθύνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να διαπραγματευθεί την εξαίρεση της χώρας από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενη σχετικό σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν, όπου προτείνεται η διατήρηση των υφιστάμενων, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, όπως έχει ήδη κάνει -και κερδίσει- η Πορτογαλία.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί, καθώς επίσης ότι θα υποβάλλει σχετικά αιτήματα σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές και στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΕΕ), προκειμένου «να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες».
Σημειώνεται ότι πέντε δήμαρχοι του βορείου και νοτίου Αιγαίου (Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Εμμ. Βουρνούς, Κω Γ, Κυρίτσης, Λέρου Μ. Κόλιας), ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπ. Γαληνός) και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φ. Χατζηδιάκος) κατέθεσαν αναφορά στην πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου.
Με την αναφορά τους, ζητούν τροποποίηση διατάξεων της σχετικής οδηγίας του 2006, προκειμένου η νησιωτική Ελλάδα να διατηρήσει ή να υιοθετήσει -ανάλογα με την περίπτωση- μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία.
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Πατούλης: Αναγκαία η χάραξη Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η νησιωτικότητα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και να μετατραπεί από πρόβλημα, που είναι σήμερα, σε ευκαιρία. «Όμως, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός προτύπου νησιωτικής ανάπτυξης, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια Εθνική Νησιωτική Στρατηγική» τόνισε.
Ο δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός τόνισε ότι στα νησιά που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Επιπλέον, επισήμανε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει καθυστερήσεις στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες.