Δίκη του «Λίπους»: «Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου»
Τι ανέφερε ο 57χρονος Γεωργιανός που δικάζεται στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός ρωσικής μαφίας
«Αφέθηκα ελεύθερος το 2015, πιστεύοντας ότι θα βρω το δίκαιό μου. Καταδικάστηκα με την κατάθεση ενός μάρτυρα (Ισπανού αστυνομικού) που βασιζόταν σε κάποιες τηλεφωνικές διηγήσεις. Όλα όσα είπε ο μάρτυρας ήταν απολύτως ψευδή. Θεωρώ την παρουσία του στο Εφετείο απαραίτητη. Με ονομάζουν παγκόσμιο κακοποιό και θέλω να καθαρίσω το όνομά μου. Σκέφτομαι την οικογένειά μου. Έχω μία κόρη που σπουδάζει σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Μόσχας και δεν θέλω να έχει την πεποίθηση ότι ο πατέρας της είναι μαφιόζος. Ένας αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχει κάνει τίποτα πώς μπορεί να είναι αρχηγός;».
Αυτά ανέφερε, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο 57χρονος, γεωργιανής καταγωγής, κατηγορούμενος, που χαρακτηρίζεται από τις διωκτικές Αρχές ως αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη, και συνελήφθη πρόσφατα στην Πυλαία, κατόπιν παράλληλης αστυνομικής επιχείρησης Ελλήνων και Γάλλων αστυνομικών, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των γαλλικών αρχών.
Η παραπάνω τοποθέτηση έγινε κατά την αίτηση εξαίρεσης της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εξετάζει, σε δεύτερο βαθμό, παλιότερη υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, για την οποία ο 57χρονος καταδικάστηκε το 2013 σε κάθειρξη 14 ετών. Δια των συνηγόρων του, ο κατηγορούμενος προέβαλε το συγκεκριμένο αίτημα, κάνοντας επίκληση σε σειρά δικονομικών ενεργειών που προηγήθηκαν και σύμφωνα με τον ισχυρισμό που αναπτύχθηκε, προκαλούν υπόνοιες "μεροληψίας" σε βάρος του.
Κατά την ίδια τοποθέτησή του, ο 57χρονος, ισχυρίστηκε ότι το δικαστήριο, με την απόρριψη προηγούμενων αιτημάτων (όπως την αναβολή λόγω μη προσέλευσης του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας της επίδικης υπόθεσης, ή την αντικατάσταση της προεδρεύουσας του δικαστηρίου), δημιουργεί στον ίδιο την πεποίθηση ότι "με έχουν ήδη καταδικάσει", επιχειρώντας "σε χρόνο dt να με αποτελειώσουν". Ο ίδιος, έκανε ακόμη λόγο για "προβοκάτσια" στην οποία, όπως υποστηρίζει, συμμετέχουν οι ισπανικές και γαλλικές διωκτικές αρχές.
Το αίτημα εξετάστηκε και απορρίφθηκε, τελικά, με άλλη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που συγκροτήθηκε επί τούτου. Κατόπιν της πολύωρης αυτής εξέλιξης, στην έδρα επανήλθαν οι δικαστές της αρχικής σύνθεσης, που λόγω παρέλευσης ωραρίου διέκοψαν τη διαδικασία για την 1 Ιουνίου.
Επρόκειτο για την τέταρτη κατά σειρά διακοπή, καθώς για διάφορους άλλους λόγους προηγήθηκαν άλλες τρεις (από τις 24 Απριλίου κι έπειτα), χωρίς να ξεκινήσει επί της ουσίας η αποδεικτική διαδικασία. Να σημειωθεί, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κατηγορούμενος έμεινε περίπου δύο χρόνια στις φυλακές και αποφυλακίστηκε, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Επέστρεψε, όμως, στις φυλακές, στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν συνελήφθη με το διεθνές ένταλμα των Γάλλων που τον κατηγορούν για εγκληματική οργάνωση, η οποία δρούσε στη χώρα τους, διαπράττοντας διαρρήξεις και κλοπές. Το αίτημα έκδοσής του στη Γαλλία προσδιορίστηκε να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη (29/5) από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ύστερα από αναβολή που του χορηγήθηκε πριν από λίγες μέρες.