Επίκαιρα και πάλι τα αναπάντητα ερωτήματα Δαβάκη για τα F-16 Block.30
Αφορμή για την ενέργειά του αυτή είναι κάποια δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου
Το θέμα του μέλλοντος των περίπου 30 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block.30, της πρώτης αγοράς του προγράμματος “Peace Xenia I”, που υλοποιήθηκε επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, επαναφέρει με κατάθεση νέας σχετικής ερωτήσεως στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον οποία και καλεί να δώσει απαντήσεις, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης.
Αφορμή για την ενέργειά του αυτή είναι κάποια δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, στα οποία σημειωνόταν ότι η Βουλγαρία, δια του αρμοδίου υπουργείου Αμύνης της, ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου 2018 την πρόθεσή του να δαπανήσει 1,08 δισ. δολάρια για την προμήθεια τουλάχιστον 8 νέων ή εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών, με τα οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει το στόλο παλαιών MIG-29 που διαθέτει και επιχειρεί εδώ και μερικές δεκαετίες.
Στα δημοσιεύματα αυτά του διεθνούς τύπου, ειδικού και μη, επισημαίνεται επίσης, ότι στο διαγωνισμό ενδέχεται να συμμετέχουν η Σουηδία με νέα μαχητικά τύπου JAS-39NG Gripen, η Ιταλία EF-2000 Eurofighter και η Πορτογαλία με μεταχειρισμένα F-16, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επικράτησε σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Κροατίας, με μεταχειρισμένα δικά του.
Για το θέμα αυτό ο Θ.Δαβάκης αφού σημειώνει ότι ο ΥΕΘΑ δεν έχει απαντήσει ως τώρα στα ερωτήματά του, τα επαναλαμβάνει ως ακολούθως:
«Πρώτον, πόσα αεροσκάφη F-16 Block 30 και σε τι τιμή μονάδας διαθέτει το ΥΠΕΘΑ προς πώληση στη διεθνή αγορά;
Δεύτερον, με πόσες και ποιες χώρες έχει συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης αυτών των μαχητικών;
Τρίτον, είναι η πώληση των αεροσκαφών αυτών προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών F-16 της ΠΑ σε διαμόρφωση τύπου Viper;
Τέταρτον, προτίθεται να καταθέσει προσφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών της Ρουμανίας;
Σε αυτά πρέπει πλέον να προστεθεί και ένα ακόμη: Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να καταθέσει προσφορά στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος διαγωνισμού της Βουλγαρίας;
Επίσης, είναι απαραίτητο να δοθούν πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο θέμα της εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε οποιοδήποτε έργο εκσυγχρονισμού που ενδεχομένως θα συνοδεύσει την πώληση των ελληνικών μαχητικών F-16 Block 30 σε τρίτη χώρα. Τα ανωτέρω αποτελούν ένα σύνολο κρίσιμων θεμάτων, για τα οποία ο κ. Καμμένος θεωρώ ότι πρέπει να δώσει αναλυτικές απαντήσεις.» κατέληξε ο Θ.Δαβάκης.