Την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδος για την άνιση μεταχείρισή της στην παροχή συνδρομής, σχετικά με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης στο Αιγαίο, ζήτημα υπαρκτό βεβαίως, που από πίσω του όμως κρύβει περιορισμούς σε διατιθέμενα από την FRONTEX κονδύλια για συντήρηση θαλάσσιων μέσων και επιδόματα στο εμπλεκόμενο προσωπικό, μετέφερε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX Fabrice Leggeri.

Στη συνάντησή τους αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στον Πειραιά, παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ο Α΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσιος Τεμπονέρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ζήτησε από τον συνομιλητή του ίση μεταχείριση όλων των χωρών, σημειώνοντας ότι θα επισημάνει εγγράφως τις ανισότητες σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία και ζήτησε ειδική συνάντηση για το θέμα, τονίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν 61 διευθυντικές θέσεις στη FRONTEX, αλλά καμία δεν έχει καλυφθεί από Έλληνες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι η FRONTEX προκρίνει τη χρήση ξένων πλωτών και εναέριων μέσων, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ελληνικά, τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά, που δεν χρησιμοποιούνται.

Η ουσία όμως της έντονης διαμαρτυρίας της Ελλάδος έγκειται στα όσα επισήμανε ο Π.Κουρουμπλής διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές των επιχορηγήσεων στη λειτουργία των Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) και στην επιχειρησιακή δράση των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ), που επιτηρούν τις δευτερογενείς προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες επιχειρήσεις κυρίως στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία, αλλά υφίσταται περικοπές».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, χωρίς να υπολογίζει ωράρια εργασίας. Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες Λιμενικοί έχουν καλύτερη γνώση των ελληνικών θαλασσών, σε σχέση με τα ξένα πληρώματα, όπως και των ειδικών χειρισμών που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις, όταν βρίσκονται απέναντι σε σκάφη της γειτονικής Τουρκίας. Σημείωσε ότι οι άλλες χώρες, δεν έχουν απέναντί τους ένα γείτονα, όπως η Τουρκία, που συχνά προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες.
Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX ευχαρίστησε για την ενημέρωση και εξέφρασε τη βούληση όπως βελτιωθεί η μεταξύ των δύο πλευρών συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τους κανονισμούς λειτουργίας της Υπηρεσίας του, παραδεχόμενος ότι μπορεί να προκύπτουν οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ελληνικών και ξένων πληρωμάτων που επιχειρούν στο Αιγαίο. Αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις που στέλνει η Υπηρεσία του στα κράτη-μέλη της, καθώς και στη δυνατότητα της Ελλάδος να καταθέσει επιχειρησιακά πλάνα στις Βρυξέλλες για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2021, ενώ δέχτηκε να γίνει τεχνική συνάντηση, για να υπάρξει μία από κοινού εκτίμηση των ενδεχόμενων ανισοτήτων ώστε αυτές να εξαλειφθούν.

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη να θέσει τα αιτήματα για παντός είδους εξοπλισμό, στις Βρυξέλλες και έθεσε «επιτακτικά», συμφώνως με τη σχετική ανακοίνωση, στον αξιωματούχο της FRONTEX το ζήτημα του ειδικού επιδόματος από τη Υπηρεσία του για όλα τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Ο Π. Κουρουμπλής επέμεινε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων, στο μέτρο που το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει την καλύτερη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του συνδυασμού των προσφυγικών ροών με την τουρκική προκλητικότητα, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις της FRONTEX και επέμεινε ότι θα καταθέσει άμεσα γραπτή θέση για όλες τις ανισότητες που παρατηρούνται, ενόψει της συναντήσεως που αποδέχτηκε ο κ. Legeri.