Μία «μίνι Ναυτική Εβδομάδα» πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 μέχρι και τις 10 του μηνός, μετά την ολοκλήρωση της ασκήσεως του Στόλου «Καταιγίς 2018», με τον κατάπλου των πολεμικών σκαφών του ΠΝ, που συμμετείχαν σε αυτήν σε μία σειρά 20 λιμένων του Αιγαίου Πελάγους, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται υπό το συντονισμό του ΓΕΝ, με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Οι εκδηλώσεις αυτές θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 με την επιθεώρηση του Στόλου εν πλω, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο στο Σαρωνικό Κόλπο.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων των πολεμικών πλοίων του Στόλου στους κάτωθι λιμένες θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί και να ξεναγηθεί σε αυτά από τα πληρώματά τους.

Πρόκειται για τα λιμάνια:

* Αγίου Ευστρατίου

* Αλεξανδρουπόλεως

* Αμοργού

* Βόλου

* Θάσου

* Θεσσαλονίκης

* Ικαρίας

* Καβάλας

* Καλύμνου

* Λέσβου

* Λήμνου

* Μεγίστης

* Οινουσσών

* Ρόδου

* Σαμοθράκης

* Σάμου

* Σκοπέλου

* Φούρνων

* Χίου

* Ψαρών

Κεντρική νήσος και επίκεντρο των εκδηλώσεων έχουν οριστεί φέτος τα Ψαρά (πέρσι ήταν η Αλεξανδρούπολη), όπου την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Στο πλαίσιο αυτό θα είναι η απόδοση τιμών στους Ναυάρχους Κωνσταντίνο Κανάρη, Ανδρέα Μιαούλη και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στα πρόσωπα των οποίων αναγνωρίζεται και τιμάται η προσφορά όλων των επώνυμων και «ανώνυμων» ηρωικών ναυμάχων του κατά θάλασσα αγώνα, διαχρονικώς.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, για το λόγο αυτό θα μεταφερθούν με πλοίο του ΠΝ, στα Ψαρά, η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από την Ύδρα και τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από τις Σπέτσες.

«Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε, προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας» σημειώνεται από το ΓΕΝ, που – ευφυώς – με τον τρόπο αυτό και ως «συνέχεια» μιας μεγάλης ασκήσεως του Στόλου όπου το σύνολο των σκαφών είναι εν πλω, πραγματοποιεί αυτή τη «μίνι Ναυτική Εβδομάδα», η οποία ως γνωστόν έχει ανασταλεί για λόγους οικονομίας ελέω του Μνημονίου.

Για τις εκδηλώσεις αυτές το ΓΕΝ έχει προετοιμάσει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό βίντεο διάρκεια περίπου 2,5 λεπτών, που πολύ συνοπτικά παρουσιάζει τμήμα μόνο του πλήθους των δραστηριοτήτων του.