Ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αρκετοί Ευέλπιδες, καθώς και σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς έδωσαν το «χακί παρόν» τους, μεταξύ των εκατοντάδων δρομέων και περιπατητών στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη μαρτυρική πόλη της Βοιωτίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου από τα στρατεύματα κατοχής της Ναζιστικής Γερμανίας, στις 10 Ιουνίου 1944.


Ο Δρόμος Θυσίας Διστόμου, που διοργανώνεται από τον Δήμο Διστόμου Αραχωβας Αντίκυρας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του ΑΣΑΕΔ, είναι μια διαδρομή 11,2 χλμ από τον Καρακόλοθο μέχρι τη Μαρτυρική Πόλη και ολοένα αυξάνεται το κύρος του, μεταξύ των συμμετεχόντων με περισσότερους συλλόγους από την Αθήνα και αλλού αλλά και τη διευρυνόμενη συμμετοχή δρομέων από την ευρύτερη περιοχή.


Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στρατηγού Λαλούση ως δρομέα, ο Δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Γεωργακός του επέδωσε τιμητική πλακέτα και εν συνεχεία έδωσαν μαζί τα πρώτα βραβεία στους νικητές.
«Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή, να φιλοξενούμε εδώ στο Δίστομο, ως Δρομέα του 34ου Δρόμου Θυσίας, και τον διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Στο πρόσωπό του ο Δήμος και η Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων Μνήμης, θέλει συμβολικά να τιμήσει - με την πλακέτα αυτή- όλες τις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια, συστηματικά τιμούν με δυο τρόπους τη Μνήμη των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα στις 10 Ιούνη 1944» τόνισε ο Δήμαρχος Διστόμου, προσθέτοντας:


«Πρώτον, με την μαζική συμμετοχή τους στον Δρόμο Θυσίας, με διακριτή παρουσία και αρκετές φορές με νίκες.- εδώ βέβαια θέλω να πω ότι σ αυτόν τον αγώνα και ο τελευταίος είναι νικητής διότι σημασία έχει η συμμετοχή.
Δεύτερον, με την ένταξη στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, επιμορφωτικών επισκέψεων και προσκύνημα στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ και στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Είναι αυτονόητη η σημασία της κίνησης αυτής ως στοιχείο της εκπαίδευσης των νέων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι εδώ στο ΔΙΣΤΟΜΟ πως οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιήσουν, οπως και οι επισκέψεις στελεχών και στρατευμένων από τους Μείζονες Σχηματισμούς της Στερεάς Ελλάδας.


Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να σας ενημερώσω ότι φέτος η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, γιορτάζει τα 190 χρόνια του καθώς ιδρύθηκε στο Ναύπλιο της 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Πριν μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε ότι η Σχολή Ευελπίδων έχει διακριθεί και καταταγεί στα 10 καλύτερα στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό ως πολίτες μας χαροποιεί.


Αγαπητέ στρατηγέ Λαλούση, με τη ευκαιρία αυτής της σημαντικής επετείου της Σχολής, θέλουμε εκ μέρους όλων μας να ευχηθούμε μέσα από εσάς στην Σχολή Ευελπίδων να ευοδώσει με τον καλύτερο τρόπο τον ιερό σκοπό ίδρυσης της που δεν ειναι άλλος από την προάσπιση των συνόρων της χώρας.


Άριστοι Ευελπιδες και άριστοι αξιωματικοί σημαίνει ισχυρή δύναμη αποτροπής!»
Από την πλευρά του ο Υποστράτηγος Λαλούσης ευχαρίστησε για την πλακέτα, είπε ότι αυτή θα κοσμεί το Μουσείο της Σχολής και διαβεβαίωσε ότι η Σχολή Ευελπίδων πίστη στις αρχές ίδρυσής της από του Ιωάννη Καποδίστρια, τονίζοντας προετοιμάζει τα στελέχη του στρατού για να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας.


Στην συνέχεια η ομάδα της Σχολής επισκέφθηκε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΖΜΟΥ Δίστομου και ξεναγήθηκε από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Λουκά Δημάκα και Χρήστο Παπανικολάου οι οποίοι απάντησαν και σε ρωτήσεις των Ευελπίδων.