Παυλόπουλος: Στο «Δίκτυο Natura» περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία
Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, περιλαμβάνοντας Ίμια, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι
Σε πλήρη αποδόμηση των τουρκικών – έκνομων έτσι και αλλιώς – θέσεων στο Αιγαίο προέβη πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημερώσεως που του έγινε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την αντίστοιχη στρατιωτική των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κατάσταση αυτών και την εξέλιξη της μεγάλης ασκήσεως του Στόλου «Καταιγίς 2018» που ξεκίνησε χθες και έχει αναπτύξει όλο τον Στόλο στο Αιγαίο.
«Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προστιθέμενη θεσμική αξία του ‘’Δικτύου Natura 2000’’» ήταν τίτλος της ομιλίας του κ.Προέδρου προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τους ανώτατους αξιωματικούς των Κλάδων, με αφορμή τις πολύ σημαντικές εξελίξεις επί του θέματος των τελευταίων μηνών, αλλά και ο ουσιαστικός λόγος της παρουσίας του στο ΥΠΕΘΑ, αφού όπως ο ίδιος σημείωσε στην αρχή «δεν με έφερε εδώ η ανάγκη ενημέρωσης, γιατί η ενημέρωση που έχω από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι διαρκής και πλήρης».
Επομένως άλλα ήθελε να πει ο κ.Πρόεδρος, και τα είπε, μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και με το σύνολο του Ελληνικού Στόλου να πλέει στο Αιγαίο, στο πλαίσιο ασκήσεως με όποια βαρύτητα και συμβολισμό έχουν οι ενέργειες αυτές.
Ας δούμε λοιπόν τι ήθελε να πει – και είπε – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:
• «Η Ελλάδα είχε ως εκκρεμότητα την συμπλήρωση του «Δικτύου NATURA 2000» στην θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία εθνική υποβολή των στοιχείων για το «Δίκτυο NATURA 2000» πραγματοποιήθηκε στις 2/3/2018. Σε αυτή την υποβολή έχουν κατατεθεί τα στοιχεία, από την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου του Δικτύου, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50473/2017 (ΦΕΚ 4432/Β/2017), και οι περιοχές πλέον ανέρχονται σε 446, περιλαμβάνουν δε ένα αξιόλογο τμήμα θαλάσσιας έκτασης, ώστε να αντιμετωπισθεί και η ανωτέρω εκκρεμότητα» σημείωσε στην ομιλία του ο κ.Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, η έκταση που το νέο «Δίκτυο NATURA» καλύπτει έχει τις εξής καταγραφές: Χερσαία έκταση: 36.187,98 km2. Θαλάσσια έκταση: 22.585,18 km2.». Σημειώνουμε ότι ΩΣ ΤΩΡΑ η Ελλάδα είχε υποβάλλει 239 αντίστοιχους τόπους.
• Επισημάνθηκε ΡΗΤΩΣ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΣ (και εκτός κειμένου) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η Μικρή και Μεγάλη Ίμια, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, το Γυαλί, όλα αυτά ενδεικτικά, αποτελούν μέλος του προγράμματος “Natura 2000”, ευρωπαίκό έδαφος και βεβαίως προστατευόμενο έδαφος. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα ασκεί βεβαίως εκεί κυριαρχία, αλλά ταυτόχρονα εκπληρώνει και την υποχρέωση που έχει έναντι της ΕΕ και με την έγκριση της ΕΕ».
• Επανέλαβε ότι οι τουρκικές «κάθε μορφής «διεκδικήσεις» που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία είναι αβάσιμες και αυθαίρετες…» προκύπτει δε ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι Θεσμο αυτοί έχουν αγνοήσει τις επίσης αβάσιμες και αστήριχτες «ενστάσεις» που η Τουρκία τους απευθύνει από το 1998 ως σήμερα».
• Κατέληξε δε ο κ.Πρόεδρος σημειώνοντας για μία ακόμα φορά ότι «δεν υπάρχουν ‘γκρίζες ζώνες’ στο Αιγαίο» καθώς και ότι – και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό εν όψει πιθανών μελλοντικών εξελίξεων ότι το Δίκτυο Natura 2000 ισχύει και περιλαμβάνει τις κάθε είδους νησίδες και βραχονησίδες ανεξαρτήτως της εκτάσεώς τους και του αν κατοικούνται ή όχι, τόσο για τα χωρικά ύδατα μέχρι 12 ναυτικών μιλίων αλλά και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των 200 ναυτικών μιλίων».