Σε ηπιότερους τόνους κινήθηκαν οι ανακοινώσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Μπορεί να έλειψαν οι αναφορές σε απαγωγή των «8», θέμα για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, έγιναν όμως αναφορές στο Κράτος Δικαίου. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό από μία χώρα που κρατά επί 100 ημέρες σε φυλακή ύψιστης ασφάλειας δύο Έλληνες στρατιωτικούς χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα. Αιτήματα που δεν αγνοήθηκαν, απλά κρίθηκαν από το αρμόδιο δικαστήριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που αποκαλείται λίκνο της δημοκρατίας «να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να τις σχέσεις καλής γειτονίας». Ο ίδιος επισήμανε πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην έκδοση των «8», τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να τους δικάσει στο έδαφός τους, χωρίς αναφορές σε «πακετάρισμα»...

Σε κάθε περιπτωση, πάντως, στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός για την ασφάλεια των αξιωματικών. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά: περίπου 90 άνδρες να υπηρετούν καθημερινά σε τρεις βάρδιες. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, στη φύλαξη των στρατιωτικών είναι τοποθετημένοι και «αόρατοι» πράκτορες της ΕΥΠ, δέκα σκοπευτές της Αστυνομίας, 12 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, 10 ένστολοι της ασφάλειας Αττικής, περιπολικά της άμεσης δράστης και περιπολίες της ΟΠΚΕ.