Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων της Σερβίας (αντίστοιχος του δικού μας Α/ΓΕΣ) Αντιστράτηγου Milosav Simovic, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας μετά από σχετική πρόσκληση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή το διάστημα 5 έως και 8 Ιουνίου 2018, με τον οποίο και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στα πεδία συνεργασίας των Στρατών Ξηράς των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, ο Σέρβος Αρχηγός, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του στην VIP Day της μεγάλης ασκήσεως δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Salamis Storm 2018”, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ΚΕΕΔ στη Νέα Πέραμο Αττικής, ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για θέματα του Όπλου του Μηχανικού.

Για το λόγο αυτό άλλωστε επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Μηχανικού στο Λουτράκι, όπου και του έγινε σχετική επίδειξη μέρους των επιχειρησιακών δυναντοτήτων του προσωπικού του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού (747 ΕΤΜΧ) και του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), που αμφότερα -ως γνωστόν- ανήκουν στο Όπλο του Μηχανικού, στο χώρο εκπαιδεύσεως του 747 ΕΤΜΧ.

Όπως διαβάζουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ «Αποστολή του 747 ΕΤΜΧ είναι η παροχή Γενικής Υποστήριξης Μηχανικού. Έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σχεδίων εκτάκτων αναγκών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, διάσωσης, κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές -εγκαταστάσεις, συντήρησης- διατήρησης ανοικτών δρομολογίων, εκτέλεσης εργασιών πρόληψης καταστροφών (αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ)».

Και προστίθεται: «Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών , την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει. Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς - Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους-Διασώστες. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία)».

Λ.Σ.Μ.