Προτροπές Φ.Κουβέλη για την ανασυγκρότηση των ΕΑΣ (pics)
Ο ΑΝΥΕΘΑ ενημερώθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ και τους εκπροσώπους των σωματείων για τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας τα προβλήματα του υπάρχουν αλλά για τις προοπτικές της.
Με προτροπές προς τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) αλλά και προς τους εργαζόμενους σε αυτά να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεις έκλεισε τη σημερινή του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, ο οποίος – ως γνωστόν – είναι αρμόδιος για θέματα αμυντικών βιομηχανιών.,
Ο ΑΝΥΕΘΑ ζήτησε από τη διοίκηση των ΕΑΣ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανασυγκροτήσεως και ανακάμψεως της εταιρείας «βγάζοντας οριστικά από το φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της αποβιομηχάνισης την ναυαρχίδα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», ενώ από τους εργαζόμενους ζήτησε να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς «η ανασυγκρότηση των ΕΑΣ είναι αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για τη διασφάλιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων όσων σήμερα εργάζονται στην επιχείρηση, όσο και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Και από τους δύο ζήτησε τη συνδρομή και ενεργοποίηση αυτών για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των εκκρεμών συμβάσεων με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Ο ΑΝΥΕΘΑ ενημερώθηκε από τη διοίκηση των ΕΑΣ και τους εκπροσώπους των σωματείων για τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας τα προβλήματα του υπάρχουν αλλά για τις προοπτικές της, ενώ έγινε αναφορά στην κατάσταση των υποδομών και στις ανάγκες στελεχώσεως του εργοστασίου με εξειδικευμένο προσωπικό.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα ΕΑΣ ο Φ. Κουβέλης κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στο χώρο του εργοστασίου γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Εθνικής Αντιστάσεως όταν οι εργαζόμενοι στην τότε ΠΥΡΚΑΛ συμμετείχαν σε δολιοφθορά, ρίχνοντας ρινίσματα σιδήρου στους κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών της γερμανικής Luftwaffe, που κατασκεύαζαν/επισκεύαζαν εκεί οι Γερμανοί κατακτητές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αργότερα οι πτώσεις εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία, αφού είχαν περάσει από – υποτίθεται - «εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση», πετούσαν πάνω από το Αιγαίο και το Λιβυκό πέλαγος κατευθυνόμενα προς τη Λιβύη και το Afrika Korp του Ρόμμελ για να το ενισχύσουν. Υπολογίζεται ότι περίπου 350-400 αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Luftwaffe κατέπεσαν στη ξηρά και κυρίως στη θάλασσα, ενώ χάθηκαν και δεκάδες πιλότοι ή μέλη πληρωμάτων των αεροσκαφών αυτών. Οι Γερμανοί έκαναν ανακρίσεις και εντόπισαν την «πηγή» του σοβαρότατου προβλήματος γι’ αυτούς στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και στη δράση των εργαζομένων σε αυτήν, συνέλαβαν δεκάδες, τους πέρασαν από στρατοδικεία και εκτέλεσαν πλήθος από αυτών.