Στις 25 Ιουνίου το μνημόσυνο για τους Έλληνες πέσοντες στην Κορέα
Στο μνημόσυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κορεατικής πρεσβείας, θα συμμετάσχουν παλαίμαχοι πολεμιστές του Πολέμου της Κορέας και μέλη των οικογενειών τους.
Το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του Πόλεμου της Κορέας θα τελέσει την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, στις 11:30, στου Παπάγου, η πρεσβεία της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα. Το μνημόσυνο θα τελεσθεί στο Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στον Πόλεμο της Κορέας, το οποίο βρίσκεται στον δήμο Παπάγου, με την παρουσία των εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών του Πολέμου της Κορέας και των μελών των οικογενειών τους, των διπλωματικών αποστολών και της κοινότητας των Κορεατών στην Ελλάδα.
Στο μνημόσυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κορεατικής πρεσβείας, θα συμμετάσχουν παλαίμαχοι πολεμιστές του Πολέμου της Κορέας και μέλη των οικογενειών τους. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τιμές που θα αποδώσει άγημα στρατιωτών, θα τελεστεί δέηση υπέρ των ψυχών των πεσόντων, καταθέσεις στεφάνων, ανάκρουση εθνικών υμνών, ομιλίες και ευχαριστήριο γεύμα.
Όπως υπενθυμίζει στην ίδια ανακοίνωση η πρεσβεία της Κορέας στην Αθήνα, η Ελλάδα ως μέλος της συμμαχίας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε εκστρατευτικό Σώμα συνολικά 10.581 ανδρών, συμπεριλαμβανομένων ενός τάγματος Στρατού Ξηράς (το λεγόμενο Σπαρτιατικό Τάγμα) και επτά μεταγωγικών αεροσκαφών, στον πόλεμο της Κορέας, που ξέσπασε στις 25 Ιουνίου του 1950, για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. To εκστρατευτικό σώμα των Ελλήνων αγωνίσθηκε σκληρά στις μάχες, όπως του υψώματος 381, του υψώματος Νόρι (Nori) και της λίμνης Τζαντζίν (Jangjin), συνεισφέροντας πολλά για τη συμμαχία κατά τη διάρκεια του Πολέμου με 186 πεσόντες και 610 τραυματίες.
Η κορεατική πρεσβεία επισημαίνει, μάλιστα, ότι η διμερής σχέση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κορέας και της Ελλάδας, η οποία εμπεδώθηκε βάση φιλίας και εμπιστοσύνης, συνεχώς αναπτύσσεται εδώ και εβδομήντα χρόνια. Σήμερα, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στους τομείς της ναυτιλίας και της ναυπηγικής και επεκτείνουν την ουσιαστική συνεργασία σε νέους τομείς, όπως τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Καταληκτικά, η κορεατική πρεσβεία στέλνει το μήνυμα ότι κυβέρνηση και ο λαός της Δημοκρατίας της Κορέας δεν λησμονεί την ιστορίας τού εκστρατευτικού Σώματος της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας. Ως εκ τούτου, τονίζει, διοργανώνει κάθε έτος τις εκδηλώσεις για τη μνήμη της ευγενικής θυσίας των Ελλήνων στρατιωτών, των πεσόντων και των εν ζωή, και καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να συνεχίζεται η ενδυνάμωση φιλίας μεταξύ των δύο λαών μέσω των παλαίμαχων πολεμιστών του Πολέμου της Κορέας και των μελών των οικογενειών τους.