Τα Panama Papers καίνε τον φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη
Τι δείχνουν νέες διαρροές
Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ο κύπριος επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης είχε ξεκινήσει να αγοράζει ό,τι κινούνταν τότε στα μίντια. Λίγα χρόνια αργότερα ο πρώην στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εξαφανίστηκε από την Ελλάδα για την υπόθεση-σκάνδαλο των επισφαλών δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank. Θρυλείται δε ότι ο κ. Κυριακίδης «απέδρασε» από τη χώρα ντυμένος ιερέας τον Δεκέμβριο του 2012 και έκτοτε καταζητείται καθώς έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του. Σύμφωνα με εισαγγελικό πόρισμα ο Κυριακίδης έλαβε δάνεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για εταιρεία του από την Proton χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις και ενώ η εταιρεία βρισκόταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και στερούνταν ρευστότητας.
Όπως αποκαλύπτεται στη νέα διαρροή των Panama Papers που επικαλείται το Protagon.gr, o Κυριακίδης ήταν ο κρυφός ιδιοκτήτης μίας ανώνυμης παναμέζικης offshore με τραπεζικό λογαριασμό στο ελβετικό παράρτημα της Deutsche Bank, o οποίος περιείχε για χρόνια μετά την εξαφάνισή του χρήματα. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός της παναμέζικης offshore του με την επωνυμία Gemi Capital Inc. δεσμεύθηκε το 2015, με καθυστέρηση δύο χρόνων από τότε που εκδόθηκε το διεθνές ένταλμα σύλληψης – γεγονός που παρείχε ενδεχομένως όλο τον απαραίτητο χρόνο για μεταφορές και αξιοποίηση των κεφαλαίων που φιλοξενούνταν στον εν λόγω λογαριασμό.
Τρεις μήνες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για τα Panama Papers τον Απρίλιο του 2016, οι υπάλληλοι της Mossack Fonseca, απ’ όπου διέρρευσαν τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, πασχίζουν να βρουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των offshore που είχαν συστήσει και διαχειρίζονταν. Από ελέγχους που είχαν πραγματοποιήσει στα εσωτερικά τους αρχεία, είχαν βρει ότι δεν είχαν στοιχεία για την πλειοψηφία των offshore, ενώ σύμφωνα με τους νόμους για το ξέπλυμα χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θα έπρεπε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη θέση να ενημερώσουν τις αρχές για τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών. Έτσι, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ό,τι μπορούν, έρχονται σε επαφή με τους μεσάζοντες συνεργάτες τους ανά τον πλανήτη ζητώντας τους έγγραφα και αποδείξεις για τα πρόσωπα πίσω από τις εταιρείες. Οι μεσάζοντες ήταν άλλα δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία που βρίσκονταν ανάμεσα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και την Mossack Fonseca.
Ιούλιος 2016. «Αγαπητή Μαρί-Άντζι, Λάβετε υπόψη σας πως πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Gemi Capital Inc. έχει κάποια προβλήματα με τις αρχές και θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου στη Νότια Αμερική… Μιμόζα»
Η Μιμόζα, που υπογράφει το παραπάνω μήνυμα, ήταν υπάλληλος σε ένα από τα εκατοντάδες γραφεία-μεσάζοντες που συνεργάζονταν με την Mossack Fonseca για την σύσταση και διαχείριση offshore: την Gestrust SA με έδρα την Ελβετία. Η αλληλογραφία μεταξύ του ελβετικού γραφείου και της Mossack Fonseca εντοπίστηκε ανάμεσα στα 1,2 εκατομμύρια αρχεία της νέας διαρροής των Panama Papers που έλαβε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και μοιράστηκε με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και δεκάδες συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης – με το Protagon αποκλειστικά για την Ελλάδα.
O άγνωστος ιδιοκτήτης
Στην αρχική διαρροή των Panama Papers που δημοσιεύθηκε το 2016 δεν υπήρχαν στοιχεία για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Gemi Capital Inc. Όπως φαίνεται στην δημόσια προσβάσιμη βάση του ICIJ (offshoreleaks.icij.org) η Gemi Capital με έδρα τον Παναμά ιδρύθηκε το 2007 και οι μετοχές της ήταν ανώνυμες (bearer shares). Αυτός δηλαδή που είχε στην κατοχή του τα χαρτιά είχε στην κατοχή του και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ποιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης γνώριζε το γραφείο της Μιμόζας στην Ελβετία.
Όταν οι υπάλληλοι της Mossack Fonseca ρώτησαν το ελβετικό γραφείο τον Ιούλιο του 2016, η Μιμόζα προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη αλλά μάταια. Μέχρι το 2016, οπότε ο μεσάζοντας από την Ελβετία απέστειλε το διαβατήριο του Πέτρου Κυριακίδη (αριστερά) στους υπαλλήλους της Mossack Fonseca, εκείνοι δεν γνώριζαν ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Gemi Capital Inc. Το μόνο που ήξεραν ήταν ότι η συγκεκριμένη offshore είχε ανώνυμες μετοχές, όπως φαίνεται στο πιστοποιητικό της (δεξιά) Ο Πέτρος Κυριακίδης είχε ήδη εξαφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψής του για την υπόθεση των δανείων της Proton Bank, όμως η Gemi παρέμενε ενεργή.
Τα αποδεικτικά στοιχεία που διατηρούσε το γραφείο της Μιμόζας περί ιδιοκτησίας της παναμέζικης offshore ήταν το αντίγραφο του διαβατηρίου του Πέτρου Κυριακίδη, που είχε λήξει από τον Οκτώβριο του 2012, και μία συστατική επιστολή του 2008 από τo ελβετικό παράρτημα της Deutsche Bank όπου αναγραφόταν η διεύθυνση της κατοικίας του στο Παλαιό Φάληρο. Τα σενάρια για την φυγή του Κυριακίδη τον Δεκέμβριο 2012 χαρακτηρίζονται από έντονη φαντασία: ένα σενάριο τον θέλει να περνάει τα ελληνικά σύνορα μεταμφιεσμένος ιερέας και να καταλήγει στα Ιεροσόλυμα. Όμως υπάρχει και αυτό που υποστηρίζει ότι είναι κρυμμένος κάπου στο Άγιον Όρος και δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Ένα ακόμα σενάριο είναι ότι πέρασε από το Λιχτενστάιν για να κάνει ανάληψη από την ιδιωτική τράπεζα που διατηρούσε εκεί ο Όμιλος Λαυρεντιάδη – ο λογαριασμός του σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί μπορεί να ξεπερνούσε και τα 70 εκατομμύρια.
Από εκεί λέγεται ότι πέρασε στην Νότια Αμερική και μετά ότι έφτασε μέχρι και την Νοτιοανατολική Ασία. Με την έρευνα της Μιμόζας για τον Πέτρο Κυριακίδη και την offshore του, αναδύεται ένα άλλο, αρκετά πιο ρεαλιστικό, σενάριο. Όπως ανακάλυψε η υπάλληλος του ελβετικού γραφείου – μεσάζοντα, η Gemi διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό με κεφάλαια, των οποίων το ύψος δεν φαίνεται στα έγγραφα της νέας διαρροής. Ο Κυριακίδης εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ οι ελβετικές αρχές δέσμευσαν τον λογαριασμό της Gemi το 2015, περισσότερο από δύο χρόνια αργότερα αλλά και τότε ακόμα υπήρχαν κάποια χρήματα μέσα. Η Μιμόζα στο μήνυμα που έστειλε στην Mossack Fonseca ανέφερε: «Η τράπεζα με πληροφόρησε ότι ο λογαριασμός της (σ.σ. εταιρείας) έχει δεσμευθεί από το 2015 αλλά δεν γνώριζαν γιατί. Έπρεπε να κάνω τις έρευνές μου… Μπορώ απλώς να σας διαβιβάσω το αντίγραφο διαβατηρίου του και το αποδεικτικό διαμονής που είχα στο αρχείο, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω ενημερωμένα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία στην Deutsche Bank και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια χρήματα, αλλά δεν μπορεί να κλείσει καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας».
Αδέσμευτος για δύο χρόνια
Στα δύο και χρόνια που μεσολάβησαν από την φυγή του Κυριακίδη έως την δέσμευση του λογαριασμού υπήρχε άφθονος χρόνος για αναλήψεις και μεταφορές κεφαλαίων. Οι όποιες εντολές δόθηκαν και οι κινήσεις του λογαριασμού από τα τέλη του 2012 έως και το 2015 θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία για τα ίχνη του. Όταν πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στα πλαίσια της υπόθεσης των δανείων της Proton Bank το 2013, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες επιστολές του Κυριακίδη οι οποίες απευθύνονταν σε διάφορες τράπεζες, όπου ο τελευταίος ανέφερε ότι όλες οι επενδύσεις του και μετοχές του ανήκουν στον Λαυρεντιάδη. Ανάμεσα στις τράπεζες φέρεται να είναι και η Deutsche Bank.
Παρά τις επιστολές και το διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο τραπεζικός λογαριασμός της Gemi στο ελβετικό παράρτημα της Deutsche Bank δεσμεύθηκε δύο χρόνια μετά κατόπιν παραγγελίας της Ελβετικής Εισαγγελίας, ενώ στην επικοινωνία της Μιμόζας με την τράπεζα είπαν ότι «δεν γνώριζαν γιατί» δεσμεύθηκε. Η Deutsche Bank ώφειλε να γνωρίζει τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Gemi που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό – ωστόσο, ο λογαριασμός έμεινε ανοικτός. Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alapis, του ομίλου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που οδηγήθηκε στην πτώχευση το 2013, σε συνέχεια των εξελίξεων της υπόθεσης για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank. Η απόρρητη αναφορά ύποπτης δραστηριότητας για τις 5 offshore με τις οποίες συνδεόταν ο Πέτρος Κυριακίδης υποβλήθηκε από την Mossack Fonseca στην αρμόδια επιτροπή των Βρετανικών Παρθένων Νήσων τον Σεπτέμβριο του 2017.
Μετά τα ευρήματα για την παναμέζικη offshore, τον Ιούλιο του 2016, η Mossack Fonseca συνέχισε να ψάχνει μανιωδώς μήπως υπάρχουν και άλλες εταιρείες που συνδέονται με τον φυγόδικο Κυριακίδη. Και βρέθηκαν πέντε, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες όμως ήταν ήδη ανενεργές. Σε αυτές τις πέντε offshore, ο Κυριακίδης εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος. Και οι πέντε (Dec Trading Ltd, Ota Trading Ltd, Sat Trading Ltd, Set Trading Ltd, Vendi International Ltd) είχαν ανώνυμες μετοχές, ενώ η περίοδος λειτουργίας τους εντοπίζεται ανάμεσα στο 2003 και το 2007. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Mossack Fonseca υπέβαλε αναφορές ύποπτης δραστηριότητας στις αρμόδιες αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και του Παναμά για όλες τις offshore που συνδέονταν με τον Κυριακίδη, με την «υποψία» για «ξέπλυμα χρήματος» και «έγκλημα/απάτη».
Πηγή: Protagon.gr