Ζέρβας: Μνημείο συγχώρεσης και συμφιλίωσης το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης εξέφρασε την περηφάνια του για την ίδρυση του μουσείου.
Έκκληση να αποτελέσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αναγερθεί στην πόλη από το Δήμο Θεσσαλονίκης μνημείο συγχώρεσης και συμφιλίωσης, και όχι να λειτουργήσει ως έναυσμα για απόδοση ευθυνών, απεύθυνε σήμερα ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο –όπου παρουσιάστηκε η πορεία των διαδικασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την έγκριση για τη συμμετοχή του Δήμου στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την υλοποίησή του– ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την περηφάνια του για το γεγονός ότι είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που κλήθηκε να πάρει την απόφαση για την ίδρυση του μουσείου αυτού.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως δε συμφωνεί με κάποιες ακραίες θέσεις που διατυπώθηκαν και με το αίσθημα ενοχής, καθώς, αν γίνει μια αναδρομή στην Ιστορία θα διαπιστωθεί ότι πολλοί έχουν μερίδιο στο δίκαιο αλλά και στην αδικία: «Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για τις προσπάθειες του ΕΑΜ αλλά για το ρόλο του αρχιραβίνου Κόρετζ, αλλά και για τα εγκλήματα στο Κατίν. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τις ευθύνες που υπήρξαν ένθεν κακείθεν σε μια εποχή κανιβαλιστική.
Ο πολιτισμός όμως έχει να κάνει εκτός από την μνήμη και με την συγχώρεση. Άρα, νομίζω ότι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας ανέγερσης ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς αυτό: ότι η Ελλάδα του 2018 ναι μεν θυμάται κι αποδίδει τιμές σε εκείνους στους ανθρώπους του Ολοκαυτώματος, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί και να συγχωρεί», επισήμανε ο κ. Ζέρβας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι λόγω προσωπικής εμπειρίας, καθότι η οικογένειά του συμμετείχε στον οραματισμό, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή και στην λειτουργία του Τελλόγλειου Ιδρύματος, γνωρίζει καλά ότι η ίδρυση ενός μουσείου δεν είναι κάτι απλό.
Παράλληλα, τόνισε ότι ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν του δημιούργησαν ερωτήματα. «Δεν έχω αντιληφθεί αν οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δεν έχω αντιληφθεί κατά πόσο η εταιρία που παρουσίασε αυτά τα στοιχεία κλήθηκε από την αρχή ή σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Δεν ξέρω σε ποια φάση δημιουργήθηκε το οργανόγραμμα, ο προϋπολογισμός και δεν ξέρω με ποια σκέψη θεωρήθηκε ότι το 1,6 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο είναι ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει τελικά να το εξασφαλίσει το ίδρυμα από μόνο του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα αυτά να απαντηθούν», τόνισε ο κ. Ζέρβας.
Υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη στελέχωση και τη λειτουργία του Μουσείου. «Σήμερα είναι ένα μαύρο κουτί. Δε γνωρίζουμε τί αποφασίζεται και πού. Από τα 35 άτομα της Γεν. Συνέλευσης έχουν τοποθετηθεί ήδη τα 30. Και ουσιαστικά όλοι με ισόβια θητεία!»
«Ας προσπαθήσουμε όλοι να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το εγχείρημα για να δούμε το συντομότερο δυνατό αυτό το Μουσείο στην πόλη μας, που έχει συνηθίσει σε καθυστερήσεις και προβλήματα στα μεγάλα έργα», ολοκλήρωσε ο κ. Ζέρβας.