Μέρκος: Η βία κατά των εφοριακών θα αυξηθεί χωρίς παρέμβαση Πολιτείας
Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων μιλά στα «Παραπολιτικά 90.1 FM».
Το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα επιθέσεων κατά των εφοριακών έθεσε, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90.1 FM, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Μέρκος.
Ο κ. Μέρκος σημείωσε ότι «όλα αυτά τα φαινόμενα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνονται πιο βίαια όσο η πολιτεία, όσο ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής δεν εκπέμπει ένα μήνυμα προς τα έξω και κυρίως προς αυτούς που ασχολούνται με το sport της φοροδιαφυγής, ότι οι εργαζόμενοι που πάνε να κάνουν τη δουλειά τους δεν είναι απροστάτευτοι, δεν λειτουργούν με βάση τη δικιά τους κρίση, με το πως βλέπουν τον απέναντι τους, λειτουργούν εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου και εκτελούν αυτό το οποίο προβλέπεται από τα καθήκοντα τους και τη δουλειά τους».
Συμπλήρωσε δε, πως «όταν κάποιος φορολογούμενος ο οποίος θεωρεί ότι αδικείται από ένα αποτέλεσμα ενός ελέγχου, θέλει να διεκδικήσει το δίκαιο του όπως αυτός το αντιλαμβάνεται, ξεκινάει μια δικαστική διαμάχη όχι απέναντι στο υπουργείο ή την Ανεξάρτητη Αρχή, απέναντι στον ελεγκτή ή τον συνάδελφο μας ο οποίος έτυχε βάση της διαδικασίας να του κάνει τον έλεγχο».
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων ανέφερε ότι «ζητάμε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και με το υπουργείο και με την Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου να δούμε πως αντιμετωπίζεται. Πρέπει να πάμε στην ουσία, η ουσία είναι ότι θα πρέπει ο επιχειρηματίας ο οποίος επιλεγεί τη φοροδιαφυγή, είτε περιστασιακά είτε σαν μόνιμη κατάσταση, να ξέρει ότι δεν θα μπορεί να ξεφύγει μέσα από απειλές, μέσα από «αυτοφοράκηδες», μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν αυτό το οποίο έχει κάνει! Αυτό που πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι οι υπάλληλοι δεν είναι μόνοι τους και απροστάτευτοι!».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά όπως άτυπα μπορεί να τα εντοπίσει κάποιος με βάση τους ελέγχους που γίνονται. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για να γίνει μια ουσιαστική δουλειά. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε προσωπικό. Πριν τα μνημόνια το προσωπικό στις εφορίες ήταν 16.000 οργανικές θέσεις και τώρα είναι οριακά στις 9.000. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την υλικοτεχνική δομή. Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε τη βούληση να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, η βούληση πρέπει να αποτυπώνεται και σε πράξεις και δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτές τις πράξεις από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής».