Επιμένει στην «τριχοτόμηση» του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Κοντονής
Αντιδρούν δικηγόροι και δικαστές.
Επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις δικηγόρων και δικαστών.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ.Κοντονής τόνισε πως άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η διάσπαση του Πρωτοδικείου έχει θεσμοθετηθεί με νόμο του -981 ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Κοντονής : «πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα κτίρια σε κατάλληλες περιοχές. Αλλάζουν κάποιοι όροι στο νόμο του 1981 ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος και να οριστούν οι έδρες. Πρέπει να βρεθούν καταλλλα κτίρια σε κατάλληλες περιοχές με εύκολη πρόσβαση προς όλους».
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης προκειμένου να επιστευθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρυσής Αυγής.
Νομοθετικές Πρωτοβουλίες
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοινώνοντας, ότι πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη δικαστική αστυνομία και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ ήδη έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο το νομοθέτημα με το οποίο ιδρύεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος, Κώδικας που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως είπε ο κ. Κοντονής αρχικά η δικαστική αστυνομία θα στελεχωθεί από αστυνομικούς σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστικη αστυνομία θα υπηρετούν εξειδευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής.
Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Επίσης, ο κ. Κοντονής θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή τα σχέδια νόμου για
τον ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό, τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασία.
Επίσης, ανακοίνωσε πως με σημερινή του απόφαση δεν εκδίδεται η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της εκδοσής της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγ.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοςύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή αςύλου και και μέχρι την εκκαθάριςή της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της 'εκδοςής του.
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων
Επιπλέον, ο κ. Κοντόνης επισήμανε ότι ισχύει πλέον σε όλη την Ελλάδα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια. Όπως είπε όμως :«δεν βλέπουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπάρχει από τους δικηγορικούς συλλόγους. Η ροη δεν είναι ικανοποιητική.» Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προανήγγειλε ότι
«Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονική αποκλειστικά ναι να μην υπάρχουν παράλληλα και οι δυο διαδικασίες.Από 16/6/18 θα ισχύει σε 19 ειρηνοδικεία της χώρας η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.»
Σπίτι του Παιδιού
Επίσης, ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικών χώρων που ονομάζονται "σπίτι του παιδιού" σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά. Σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο σπίτι και στη Θεσσαλονίκη όπως είπε ο κ. Κοντονής και η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.
Στο «σπίτι του παιδιού», παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών, θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεση τους στις δικαστικές αίθουσες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον υπουργό η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσαρα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών. Το περιστατικό διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε, όπως είπε ο υπουργός, κ. Κοντονής, αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των Σπιτιών και στη χώρα μας, ενώ ακόμα και στη γειτονική Τουρκία ήδη λειτουργούν 30 τέτοια σπίτια.