Νέοι Έλληνες ενισχύουν την πολιτιστική διπλωματία στο Λονδίνο
Οι άνθρωποι πίσω από την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε μία παρέα νέων Ελλήνων σπουδαστών και επαγγελματιών φέτος, ύστερα από παρότρυνση του προέδρου του αντίστοιχου φορέα που εδράζεται στην Ελλάδα, κ. Πέτρου Καψάσκη.
Τα ηνία της νέας πρωτοβουλίας ανέλαβε ο Δημήτρης Κρανιώτης που επισημαίνει στα Παραπολιτικά ότι «η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και ανασύστασης της ελληνικής πολιτιστικής ετερότητας, όχι μόνο με όρους αναπαραγωγής, αλλά κυρίως δημιουργίας. Φυσικά, η ύπαρξη του Ινστιτούτου στο εξωτερικό – και στη δική μας περίπτωση στο Λονδίνο – είναι στρατηγικής σημασίας».
Ο στόχος του εγχειρήματος είναι διττός: αφενός η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της κουλτούρας στο εξωτερικό και αφετέρου η μελέτη, ανάλυση, διάδοση και προβολή με κάθε μέσο, όλων των πτυχών της πολιτιστικής διπλωματίας. «Ένας πολύ σημαντικός στόχος για εμάς είναι να συνεισφέρουμε στην αλλαγή κάποιων στερεότυπων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας και αποτελούν στερεότυπα του παρελθόντος. Ρωτήστε κάποιον χωρίς ιδιαίτερη επαφή με την Ελλάδα για τις πρώτες σκέψεις του σχετικά με την ελληνική μουσική και σε κάποιες -ίσως και τις περισσότερες- περιπτώσεις, στο μυαλό η πρώτη σκέψη που θα έρθει είναι το σπάσιμο πιάτων και ο Ζορμπάς. Δεν είμαστε αυτό, δεν είμαστε μόνο αυτό», σημειώνουν οι ιθύνοντες του Ινστιτούτου.
Τα πρώτα δείγματα γραφής…
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ινστιτούτου έγινε τον περασμένο Μάιο με την εκδήλωση γνωριμίας στο University of College London με καλεσμένους τους κ.κ Κατερίνα Μηνά – σοπράνο, Λούη Χρυσοστόμου – σεφ, Δημήτρη Σουκαρά – μουσικός, Λένα Μάρκου – ακαδημαϊκό, όπως και νέους ταλαντούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Royal Central School of Speech and Drama. «Ήταν ένα "showcase" της εξωστρέφειας και πολυποικιλότητας που έχουμε σκοπό να αναδείξουμε, κυρίως μέσω των συνεργασιών μας με διεθνείς φορείς», σημειώνουν.
Η επόμενη εκδήλωση έλαβε χώρα στο Βρετανικό Μουσείο και ήταν ένα τουρ της έκθεσης που φιλοξενείται εκεί από τον υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού μας και μουσειολόγο Στράτο Χατζηνικολάου, με τίτλο "Charmed lives in Greece - Ghika, Craxton, Leigh Fermor" – που παρουσιάζει τις ζωές τριών σημαντικών δημιουργών και στενών φίλων, σκιαγραφώντας την προσωπική και καλλιτεχνική τους σχέση αλλά και την αγάπη τους προς την Ελλάδα.
...και τα μελλοντικά σχέδια
Στα επόμενα σχέδια των ιθυνόντων βρίσκονται εκδηλώσεις σχετικές με τη σημασία της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και τη σχέση της με κλασσικούς Άγγλους συγγραφείς, εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα και γαστρονομία, την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της Ελληνικής Ορθόδοξης με την Αγγλικανική Εκκλησία.
«Η ελληνική κουλτούρα είναι παρούσα στην πόλη, μιας και υπάρχουν εδώ και χρόνια προσπάθειες προώθησής της. Αυτό όμως που παρατηρείται, είναι μία συγκέντρωση κυρίως του ελληνικού πληθυσμού γύρω από τις προσπάθειες αυτές αλλά και μία εσωστρέφεια» εξηγεί ο κ. Κρανιώτης και διευκρινίζει: «Αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον που δεν είναι Έλληνας ή δεν έχει κάποια σχέση με την ελληνική κουλτούρα να παρακολουθήσει μία εκδήλωση σχετική με την Ελλάδα. Έτσι ορίζω και την πρόκληση για εμάς, η οποία μάλιστα να οριστεί και με μία μόνο λέξη: εξωστρέφεια».
Συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ. Κρανιώτης σημειώνει πως «εκτός από τη βασική μας συνεργασία και συνδιαμόρφωση της ατζέντας μας με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα, ετοιμάζουμε συνεργασίες με μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, οι οποίες φυσικά θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε βέβαια ήδη αρχίσει σημαντικές συνεργασίες με οργανισμούς και ιδρύματα στο Λονδίνο, όπως για παράδειγμα μεγάλα πανεπιστήμια όπως το UCL, το Kings College και το Royal Central School of Speech and Drama αλλά και οργανισμούς όπως "Οι Πολλοί (Oi Polloi)"».
Μάλιστα, ο κ. Κρανιώτης διευκρινίζει ότι το Ινστιτούτο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο ενώ ακόμη δεν έχει έρθει σε κάποια συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές που εδράζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι άνθρωποι πίσω από την ιδέα
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ινστιτούτου στο Λονδίνο οφείλεται στους κ.κ Στράτο Χατζηνικολάου, υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού και συνιδρυτή του Ινστιτούτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδρέα Σκούρτη, υπεύθυνο Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, Αναστασία Σπανοπούλου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Μαίρη Βαλιάκας, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνο Τάση, υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού, Μαριαλένα Μουλού, υπεύθυνη στον τομέα της Μόδας, Γρηγόρη Κάππα, υπεύθυνο στον τομέα της Γαστρονομίας, Γιάννη Αλεξανδρή, υπεύθυνο για τη συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία και Μαρίνα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη Χορηγιών, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά μέλη και εθελοντές που στελεχώνουν την προσπάθεια.
«Η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο άσκησης διπλωματίας. Και αυτό διότι στηρίζεται στην κατανόηση μεταξύ των λαών και όχι στην δύναμη του ισχυρού», σημειώνει ο υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Στράτος Χατζηνικολάου.
Από τη δική της πλευρά, η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Καινοτομίας, Μαίρη Βαλιάκας, σχολιάζει: «Ως Έλληνες πατάμε στις πλάτες γιγάντων. Πόσο ψηλά, άραγε, μπορούμε να φτάσουμε αν θέσουμε στους εαυτούς μας στόχο να επηρεάσουμε για άλλη μία φορά ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι η σύγχρονη κουλτούρα;»
Τέλος, ο Ανδρέας Σκούρτης - υπεύθυνος Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, επισημαίνει: «Θέλω, μεγαλύτερο κομμάτι του σύγχρονου Ελληνικού θεάτρου να υπάρξει και να επικοινωνηθεί στο Λονδίνο - στην Αγγλία, περισσότερες συνεργασίες, συμπαραγωγές, και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να γίνουν πραγματικότητα. Να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε ο ένας απ' τον άλλον, και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μαζί».