Προειδοποίηση από Λέκκα: Είμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων
«Να δρομολογηθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για έργα προστασίας» τόνισε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας
Την ανάγκη να γίνουν έργα προστασίας στις πληγείσες περιοχές, αλλιώς κινδυνεύουν από πλημμύρες τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 με αφορμή την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας ανέφερε πως πρέπει: «να δρομολογηθούν τάχιστα όλα εκείνα τα έργα που θα βοηθήσουν στο να αποφευχθούν στο μέλλον πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές.
Παράλληλα ο κ. Λέκκας τόνισε με έμφαση πως «εάν δεν γίνουν τα έργα θα είμαστε στο έλεος των καιρικών φαινομένων».
Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας υποστήριξε:
«Εκείνο το οποίο προέχει είναι η επόμενη μέρα και η επόμενη μέρα είναι αρκετά δύσκολη από την άποψη ότι τα φαινόμενα μετά τις πυρκαγιές είναι σίγουρο ότι θα εξελιχτούν και μιλάμε κυρίως για πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Αν έχουμε κάποιο ύψος βροχής αυτό ενισχύεται από τα φθαρτά υλικά και αυτό δημιουργεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος και εκεί θα πρέπει να προσανατολιστούν όλοι προκειμένου να μειώσουμε αυτό τον κίνδυνο. Να τον απομακρύνουν δεν μπορούν ολοσχερώς αλλά τουλάχιστον να τον μειώσουν. Θα πρέπει να δρομολογηθούν όλα τα έργα τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν με μια πολύ μεγάλη ταχύτητα στην περιοχή έτσι ώστε να είναι δυνατόν να απομακρυνθούν όλα αυτά τα φαινόμενα.
Ερωτηθείς τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εθελοντές που συρρέουν στην περιοχή υποστήριξε: «Καθαρισμοί των ρεμάτων, δράσεις για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, κοπής δέντρων, διευθέτησης όμβριων υδάτων είναι όλα αυτά τα οποία μπορούν να γίνουν και μπορούν να γίνουν από τους εθελοντές βέβαια θα πρέπει να υπάρχει κάποιος για να τους συντονίσει. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να συντονίζονται από κάποιο υπεύθυνο με βάση το νόμο. Είναι δράσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα και συντονισμένα και υπάρχει διαθέσιμη δυναμική είτε σε οικονομικούς πόρους είτε σε ανθρώπινους πόρους η οποία μπορεί να διατεθεί απλά και μόνο θέλει κάποιο συντονισμό».
Τέλος, αναφορικά με τα κορμοδέματα μπορούν να προστατέψουν στο ενδεχόμενο μιας πλημμύρας ανέφερε: Αν γίνει άμεσα πλημμύρα ασφαλώς θα έχουμε επιπτώσεις, εάν προβάλουμε μέσα σε 1-2 μήνες και κατασκευάσουμε όλα αυτά που πρέπει να κατασκευάσουμε τότε υπάρχει μια πιθανότητα μεγάλη να αποφύγουμε κινδύνους και να αποφύγουμε καταστροφές. Αυτή η πιθανότητα κυμαίνεται από 30 μέχρι 80%.
Συνεπώς εκείνο το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι να δρομολογήσουμε άμεσα διαδικασίες έτσι ώστε να κατασκευαστούν με τον σωστό τρόπο αυτά που πρέπει να κατασκευαστούν διαφορετικά είμαστε στο έλεος των καιρικών φαινομένων.