Ζέρβας: Αδυνατούμε να στήσουμε υποδομές για έκτακτες καταστάσεις
«Είμαστε η χώρα που ξεχνάει εύκολα και κατόπιν εορτής θυμόμαστε να κάνουμε ασκήσεις και να θυμόμαστε τα λάθη μας τα οποία επαναλαμβάνουμε διαρκώς», ανέφερε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.
Για την αδυναμία μας να παγιοποιήσουμε υποδομές ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις όπως η πυρκαγιά στην Αττική, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα.
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε να παγιοποιήσουμε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό. Κάναμε πολλά βήματα μπρος αλλά και πολλά βήματα πίσω. Ποιο στοίχημα ίσως κερδίσαμε; Το στοίχημα του εθελοντισμού. Πόσες οργανώσεις, πόσοι διασώστες πόσοι άνθρωποι αυτοκόλλητα εμφανίστηκαν τόσο γρήγορα στην περιοχή ώστε να βοηθήσουν. Για αυτούς τους ανθρώπους είμαστε περήφανοι, οι οποίοι με δικές τους δυνατότητες, δικά τους μέσα και δικούς τους πόρους φροντίζουν να ανταποκρίνονται», τόνισε.
Αναφορικά με το θέμα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα για τον αριθμό 112, ανέφερε ότι η Ελλάδα εγκαλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη χρήση του, καθώς και την μη αξιοποίηση των προγραμμάτων EVITA και ENGAGE.
«Θα σταθώ στο θέμα της τεχνολογίας η οποία θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί και δεν έγινε. Ο αριθμός 112 για παράδειγμα, είναι ένα ευρωπαϊκό μέσο ώστε να αναφέρουμε ένα πρόβλημα αλλά αυτομάτως και να εντοπίζεται το στίγμα της κλήσης. Η χώρα μας εγκαλείται από την Ε.Ε. για την μη πλήρη ένταξη της στο σύστημα αυτό. Υπάρχει και το πρόγραμμα EVITA, το οποίο έχει η πυροσβεστική από το 2013 και με βάση τις γεωγραφικές συντεταγμένες και τα μετεωρολογικά στοιχεία μπορεί να προβλέψει την κίνηση της πυρκαγιάς. Χάρη ακριβώς στο σύστημα αυτό, στις περσινές πυρκαγιές στον Κάλαμο, γλιτώσαμε τα ανθρώπινα θύματα. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ENGAGE το οποίο απεικονίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να αποφεύγεται το διαχειριστικό χάος. Φέτος αγοράσαμε 4 drones, τα οποία θεωρητικά θα ήταν στη διάθεση των υπηρεσιών να βοηθήσουν και να βοηθηθούν και οι ίδιες», συμπλήρωσε.
Αναφορά έγινε και στο ταμείο Μολυβιάτη το οποίο είχε δημιουργηθεί για τους πληγέντες της Ηλείας, στις καταστροφικές φωτιές του 2007. Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, μέρος εκείνων των χρημάτων έμειναν αδιάθετα και προορίζονταν για έργα υποδομής, με τους δήμους όμως να αδυνατούν να τα απορροφήσουν.
«Σχετικά με τη συγκέντρωση των χρημάτων για στήριξη των πληγέντων, να θυμηθούμε τι συνέβη το 2007 στην Ηλεία με το ταμείο Μολυβιάτη. Είχαν μαζευτεί περίπου 210 εκ. ευρώ από 93.000 δωρητές, εκ των οποίων δόθηκαν γύρω στα 76 εκ. ευρώ για ανοικοδόμηση της περιοχής της Ηλείας. Από τα υπόλοιπα 130 εκ. ευρώ, έμεναν αδιάθετα καθώς περίμεναν να επενδυθούν σε έργα υποδομής. Το συγκεκριμένο ταμείο καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αδιάθετο ποσό τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ το οποίο περιμένει τους δήμους, οι οποίοι έχουν αδυναμία να απορροφήσουν το συγκεκριμένο κονδύλιο καθώς δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες», επισήμανε.
Κλείνοντας, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι «είμαστε η χώρα που ξεχνάει εύκολα και κατόπιν εορτής θυμόμαστε να κάνουμε ασκήσεις και να θυμόμαστε τα λάθη μας τα οποία επαναλαμβάνουμε διαρκώς».