Προσλήψεις για την αντιπυρική προστασία μετά θάνατον
Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Μάιο και οι 5.066 θα αναλάβουν τον Αύγουστο
Ενα έγγραφο που προκαλεί ερωτήµατα αλλά και οργή δηµοσιεύουν σήµερα τα «Π». Πρόκειται για τις προσλήψεις 5.066 ατόµων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας, που δροµολογήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ακόµα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες αναµένονται στις αρχές Αυγούστου, µε αποτέλεσµα τα δάση να βρίσκονται στο έλεος των ενδεχόµενων πυρκαγιών ή των επιτήδειων εµπρηστών. Οι ελλείψεις του κρατικού µηχανισµού στην οργάνωση, στον συντονισµό αλλά και στη διαχείριση της καταστροφής είναι κάτι παραπάνω από εµφανείς και οι ευθύνες των αρµοδίων αδιαµφισβήτητες, όπως αποδείχθηκε και στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Χαρακτηριστικό παράδειγµα απουσίας οργανωµένου σχεδίου για την πολιτική προστασία των περιοχών από ενδεχόµενη πυρκαγιά είναι η πρόσληψη 5.066 ατόµων.
Ο ΟΑΕ∆ στις 18 Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση για την πλήρωση 5.066 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, µε στόχο την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστηµάτων της χώρας. Το πρόγραµµα είναι διάρκειας 8 µηνών και συνολικού προϋπολογισµού 32 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε σχεδιαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εργασίας. Με αυτό το πρόγραµµα κοινωφελούς χαρακτήρα προσλαµβάνονται στα κατά τόπους δασαρχεία της χώρας για την αντιπυρική προστασία. Βάσει της πρόσκλησης αυτής, στόχος της δράσης είναι τόσο το να απασχοληθούν άνεργοι όσο και η προστασία από πυρκαγιές των εκτάσεων της χώρας, που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νοµοθεσίας, καθώς και η διαχείριση των καµένων περιοχών.
Οι αιτήσεις για την κάλυψη αυτών των θέσεων άρχισαν να υποβάλλονται από τις 18 Μαΐου µέχρι τις 31 του µήνα. Μετά την υποβολή των αιτήσεων ακολούθησε στις 12 Ιουνίου η ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσµάτων του διαγωνισµού, ενώ τα τελικά αποτελέσµατα αναρτήθηκαν στις 22 Ιουνίου. Οι φορείς θα έπρεπε το αργότερο σε 30 εργάσιµες ηµέρες να προβούν στην αναγγελία πρόσληψης των επιτυχόντων, δηλαδή οι περισσότεροι θα αναλάβουν εργασία στις 3 Αυγούστου, τρεις µήνες µετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου -την 1η Μαΐου-, όταν εκδηλώνονται οι περισσότερες πυρκαγιές... Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί µέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ο προσληφθέντες υπογράφουν συµβάσεις διάρκειας 8 µηνών, δηλαδή µέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η αντιπυρική περίοδος θα έχει τελειώσει 3 µήνες πριν...
Προφανώς, οι προσλήψεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστηµάτων της χώρας θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή πριν από την 1η Μαΐου. Είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο ο ΟΑΕ∆ και τα συναρµόδια υπουργεία καθυστέρησαν τόσο πολύ για να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες. Σηµειώνεται ότι στις πληγείσες περιοχές της Ραφήνας, στο Μάτι, όπου οι φονικές πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 87 νεκρούς, 187 τραυµατίες, δεκάδες αγνοουµένους και χιλιάδες στρέµµατα στάχτης, αρµόδια υπηρεσία για την αντιπυρική προστασία είναι το ∆ασαρχείο Πεντέλης.
Μάλιστα, σύµφωνα µε την προκήρυξη του συγκεκριµένου διαγωνισµού, το ∆ασαρχείο Πεντέλης θα ενισχυόταν σε έµψυχο δυναµικό µε 66 υπαλλήλους, και συγκεκριµένα µε 50 εργάτες, 4 διοικητικούς υπαλλήλους, 1 φύλακα, 1 οδηγό, 6 ειδικούς δασικής προστασίας, 2 δασοπόνους και 2 δασολόγους. Αντίστοιχα, στο άλλο µέτωπο της φωτιάς, που κατέκαψε την Κινέτα, χωρίς ευτυχώς να έχουµε θύµατα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του ∆ασαρχείου Μεγάρων µε 57 υπαλλήλους, εκ των οποίων 45 εργάτες, 3 διοικητικούς υπαλλήλους, 1 οδηγό, 4 ειδικούς δασικής προστασίας, 2 δασοπόνους και 2 δασολόγους.
Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάµελλος, στις 30 Μαρτίου δήλωνε ότι το πρόγραµµα αυτό θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας, στην αντιµετώπιση του κινδύνου πρόκλησης και εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών, στη µείωση των καταστροφικών τους συνεπειών στο φυσικό, αλλά και οικονοµικό και κοινωνικό περιβάλλον, µε θετικές πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση.
Συµπλήρωνε, µάλιστα, ότι για πρώτη φορά ένα εργαλείο κοινωφελούς εργασίας ενισχύει τη λειτουργία των ∆ασικών Υπηρεσιών, επανενεργοποιεί τον εξοπλισµό και τα οχήµατά τους και λειτουργεί µε την αρχή της πρόληψης, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες γνώσεις στα επαγγέλµατα του δάσους, εισόδηµα και ωφέλειες σε εργαζοµένους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, εφόσον το σύνολό τους θα ενισχύσει την ύπαιθρο της χώρας µας. Προφανώς... µετά θάνατον!
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018