Έρχεται ένας «καυτός» δικαστικός χειμώνας
Σημαντικές εξελίξεις σε δεκάδες πολύκροτες υποθέσεις
Καταιγιστικές και ηχηρές εξελίξεις σε δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο προαναγγέλλουν οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο της ∆ικαιοσύνης, εντός της δικαστικής χρονιάς που αρχίζει στα µέσα Σεπτεµβρίου 2018. Οπως επισηµαίνουν, ένας «καυτός» δικαστικός χειµώνας επίκειται, µε σηµαντικές εξελίξεις σε υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να τραβούν τα βλέµµατα της κοινής γνώµης, καθώς βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο της διερεύνησής τους. Πρόκειται για δικογραφίες που αφορούν πολιτικούς, επιχειρηµατίες αλλά και ποινικούς κατηγορούµενους.
Κάποιες εξ αυτών των υποθέσεων βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, άλλες στα χέρια ανακριτών, ενώ άλλες έχουν φτάσει ή βρίσκονται εδώ και καιρό ενώπιον του ακροατηρίου. Στο µεταξύ, αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αλλαγή φρουράς, στα τέλη Σεπτεµβρίου 2018, στους δικαστικούς σχηµατισµούς της χώρας, µε την εκλογή των νέων προϊσταµένων και διοικήσεων που θα αναλάβουν, ειδικά σε ό,τι αφορά το Εφετείο, την Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πληµµελειοδικών της Αθήνας. ∆ικαστές και εισαγγελείς πρόκειται να επιλέξουν τα πρόσωπα εκείνα τα οποία θα κληθούν να χειριστούν τις πιο σηµαντικές υποθέσεις που φτάνουν ενώπιον των δικαστικών Αρχών.
NOVARTIS
Η υπόθεση που απασχόλησε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε τόσο την τακτική ∆ικαιοσύνη όσο και τη Βουλή είναι αυτή της φαρµακοβιοµηχανίας Novartis και των καταγγελιών για διακίνηση παράνοµου χρήµατος, κυρίως σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και γιατρούς. Πλέον, το ζήτηµα χειρίζεται εξ ολοκλήρου η Εισαγγελία Καταπολέµησης της ∆ιαφθοράς και η επικεφαλής, Ελένη Τουλουπάκη, µε τη συνδροµή των επίκουρων εισαγγελέων, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Οι εισαγγελικές Αρχές, µετά την επιστροφή του φακέλου της υπόθεσης από τη Βουλή στην τακτική ∆ικαιοσύνη, βρίσκονται στο στάδιο της περαιτέρω διερεύνησης τυχόν αξιόποινων πράξεων και των πολιτικών προσώπων (πέραν του αδικήµατος του «ξεπλύµατος» βρώµικου χρήµατος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς εξ αρχής).
Παράλληλα, αναµένουν και σοβαρά στοιχεία από το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών στο εξωτερικό και κυρίως από την Ελβετία και την Κύπρο (µέσω της δικαστικής συνδροµής), τα οποία εκτιµάται ότι θα δώσουν άλλη ώθηση στην έρευνα. Σε προχωρηµένο στάδιο, µε τις εξελίξεις να αναµένονται άµεσα, βρίσκεται και η έρευνα για την εµπλοκή των ιατρών που φέρονται έναντι αδράς αµοιβής και δώρων να προωθούσαν προνοµιακά τα προϊόντα της φαρµακοβιοµηχανίας.
Εξοπλιστικά
Ενα άλλο δικαστικό µέτωπο, το οποίο, έπειτα από χειµερία νάρκη ενός χρόνου, έχει πλέον µπει σε τροχιά ολοκλήρωσης είναι αυτό που αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, και τη δικαστική του περιπέτεια όσον αφορά τις προµήθειες εξοπλιστικών προγραµµάτων που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, εν µέσω θέρους κλήθηκαν από την ανακρίτρια κατά της ∆ιαφθοράς, Ηλιάννα Ζαµανίκα, σε απολογία για το κακούργηµα του «ξεπλύµατος» βρώµικου χρήµατος ποσού περίπου ενός εκατοµµυρίου ευρώ, που αφορά την προµήθεια του εξοπλιστικού προγράµµατος των φρεγατών.
Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του ζήτησαν και έλαβαν προθεσµία προκειµένου οι ίδιοι και οι συνήγοροι να ενηµερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιµάσουν την υπεράσπισή τους. Ξανά πρόκειται να βρεθούν τετ-α-τετ µε την ανακρίτρια κατά της ∆ιαφθοράς στα τέλη Σεπτεµβρίου 2018. Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο (680 σελίδων) που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, το επίµαχο ποσό του περίπου ενός εκατοµµυρίου ευρώ φέρεται να µεταφέρεται από λογαριασµούς στελεχών της εταιρείας του εξοπλιστικού, σε φιλικά πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και από εκεί φτάνει σε λογαριασµούς της οικογένειας. Από την πλευρά του πάντως, ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση µε αξιόποινη πράξη.
Siemens
Από την άλλη, το πρώτο, µεγάλο σκάνδαλο διακίνησης µαύρου χρήµατος σε πολιτικά πρόσωπα, το οποίο «έσκασε» πριν από µία δεκαετία περίπου, βρίσκεται εδώ και ενάµιση χρόνο στο στάδιο της δίκης. Ο λόγος για την υπόθεση των «µαύρων ταµείων» της Siemens και συγκεκριµένα το σκέλος που αφορά τη σύµβαση 8002/1997 για την προµήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. Πρώην στελέχη της Siemens Hellas και του ΟΤΕ, καθώς και αλλοδαποί, πρώην εργαζόµενοι στη µητρική εταιρεία κάθονται στο εδώλιο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων της Αθήνας, κατηγορούµενοι για βαρύτατα αδικήµατα σε βαθµό κακουργήµατος.
Η ακροαµατική διαδικασία άρχισε τον Μάρτιο του 2017 και αναµένεται εντός του νέου δικαστικού έτους να βρεθεί στο πιο κρίσιµο στάδιο. Σηµειώνεται ότι η δίκη διεξάγεται απουσία του βασικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Μιχάλη Χριστοφοράκου (ο οποίος εκπροσωπείται διά πληρεξουσίου δικηγόρου), και του Χρήστου Καραβέλα, που φυγοδικεί. Παράλληλα, εντός της νέας δικαστικής χρονιάς αναµένεται να αρχίσει και η δίκη για ένα ακόµα σκέλος της υπόθεσης, που αφορά την προµήθεια του συστήµατος ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων C4I.
To Συµβούλιο Εφετών της Αθήνας µε βούλευµα-φωτιά έχει στείλει στο εδώλιο 18 κατηγορούµενους, πρώην στελέχη της µητρικής και της θυγατρικής εταιρείας, µε την αιτιολογία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εµπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήµατος C4I». Βασικός κατηγορούµενος και σε αυτήν την υπόθεση είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο αποδίδονται οι βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του «ξεπλύµατος» βρώµικου χρήµατος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Folli Follie
Μία ακόµα υπόθεση που αναµένεται να απασχολήσει έντονα τους επόµενους µήνες αφορά την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την εταιρεία Folli Follie και τις καταγγελίες για οικονοµικές ατασθαλίες. Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, αφορά τη διερεύνηση του αδικήµατος κυρίως της χειραγώγησης µετόχων.
Σύµφωνα µε τις καταγγελίες που διερευνώνται από τις δικαστικές Αρχές, τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου της εταιρείας δεν παρείχαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, ενώ φέρονται να παρεµπόδισαν τον έλεγχο στο πλαίσιο των προβλεπόµενων ενεργειών για τη διερεύνηση των ισχυρισµών του fund QCM περί οικονοµικών ατασθαλιών.
Αρτέμης Σώρρας
Μία άλλη δικογραφία, µε σοβαρό περιεχόµενο, αναµένεται επίσης να πάρει τον δρόµο για το εδώλιο το προσεχές διάστηµα. Πρόκειται για τον δικαστικό φάκελο που αφορά τον Αρτέµη Σώρρα και τους δέκα συνεργάτες του, οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία κακουργηµατικών πράξεων σχετικά µε τη δράση των «Ελλήνων Συνέλευσις». Η υπόθεση οδεύει προς το ∆ικαστικό Συµβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για το εάν οι κατηγορούµενοι και για ποια αδικήµατα θα παραπεµφθούν στο εδώλιο. Ο Αρτέµης Σώρρας, ύστερα από δεκαπέντε µήνες φυγοδικίας, βρίσκεται πλέον στις φυλακές, καθώς µετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούµενος ως ύποπτος φυγής.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει πείσει τους οπαδούς του πως διαθέτει οµόλογα ύψους 600 δισ. ευρώ(!), µε τα οποία πρόκειται να σώσει τη χώρα από το χρέος. Βέβαια, όπως έχουν καταλήξει τα µέχρι σήµερα πορίσµατα των δικαστικών Αρχών, δεν έχει στην κατοχή του ούτε... ευρώ. Κι αυτό παρότι ο ίδιος ονειρεύεται, ακόµα και µέσα από τις φυλακές, να κατέβει στις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός.
Υποθέσεις που χρονίζουν
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ που έχει φτάσει στο εδώλιο εδώ και µεγάλο χρονικό διάστηµα, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για την εξαιρετικά αργή εξέλιξή της, είναι αυτή της Χρυσής Αυγής, µε τους παράγοντες της υπόθεσης να ευελπιστούν πως µέχρι την ολοκλήρωση του νέου δικαστικού έτους θα έχει µπει στην τελική ευθεία. Η δίκη άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και ύστερα από τρία χρόνια βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων της ογκωδέστατης δικογραφίας. Εκτός, ωστόσο, από την υπόθεση της Χ.Α., υπάρχουν και άλλες δίκες που τραβάνε για µεγάλα χρονικά διαστήµατα στις αίθουσες του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων της Αθήνας.
Μέσα στο νέο δικαστικό έτος αναµένεται να ολοκληρωθούν σοβαρές δίκες, οι οποίες αφορούν τις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραµµάτων, όπως αυτή για τη σύµβαση για την προµήθεια των υποβρυχίων και εκείνες µε βασικό κατηγορούµενο τον επιχειρηµατία Θωµά Λιακουνάκο, που αφορούν τις προµήθειες των «Απάτσι» και των «Λέοπαρντ». Την ίδια στιγµή, εντός της νέας δικαστικής χρονιάς πρόκειται, επίσης, να αρχίσουν σοβαρές δίκες. Ηδη, για τα τέλη Σεπτεµβρίου 2018 είναι προγραµµατισµένη να αρχίσει, ύστερα από αναβολή, η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν», Αν. Μαρτίνη, της συζύγου του, Γεωργίας, και του επιχειρηµατία ∆. Καµπή για το αδίκηµα του «ξεπλύµατος» βρώµικου χρήµατος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελµα. Η δίκη αφορά την υπόθεση της µίζας των 3,1 εκατ. µάρκων, που φέρεται να είχε καταβληθεί προκειµένου η εταιρεία ξενοδοχειακού και νοσοκοµειακού εξοπλισµού «Hospitalia International» να προτιµηθεί ως προµηθεύτρια, συνάπτοντας τελικά σύµβαση µε το «Ερρίκος Ντυνάν».
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018