Στο περίμενε οι πυρόπληκτοι στο Μάτι για τα 586 ευρώ
Εμπαιγμός ακόμα και για την καταβολή του επιδόματος
Α πογοήτευση, κοροϊδία, εξάντληση, ευτελισµός. Είκοσι ηµέρες µετά τον όλεθρο στο Μάτι, οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής περιµένουν ακόµη το πρώτο επίδοµα των 586 ευρώ, που τους είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Ιουλίου. Η συγκεκριµένη οικονοµική ενίσχυση αφορά όλους τους πυροπαθείς για την κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών τους, όπως νερό, ρουχισµός, τροφή και µετακινήσεις, καθώς οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν έφυγαν άρον-άρον. ∆ίδεται, δε, µέσω των δήµων Μαραθώνα και Ραφήνας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Από το ίδιο υπουργείο χορηγείται και το δεύτερο επίδοµα, των 5.869 ευρώ, για την οικοσκευή ή τις µικρές επισκευαστικές εργασίες, καθώς και εκείνο των 4.402 ευρώ για τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, τους ανήµπορους και όσους υπέστησαν τραυµατισµούς από την πύρινη λαίλαπα.
Τα «Παραπολιτικά» µετέβησαν για πολλοστή φορά στο Μάτι στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας. Οι κάτοικοι απέφευγαν να µιλήσουν δηµοσίως, φοβούµενοι τις συνέπειες, αφού, όπως έλεγαν κατά τη συνάντησή τους στο ανοιχτό γήπεδο δίπλα από το λιµάνι, υφίστανται ήδη τεράστια γραφειοκρατική ταλαιπωρία και µιλούν για επιλεκτική µεταχείριση.
Γολγοθάς
Και ενώ τον Αύγουστο του 2007, αµέσως µόλις υποχώρησαν σηµαντικά οι φωτιές στην Ηλεία και σε όλη τη χώρα, οι πυρόπληκτοι προσέρχονταν στα καταστήµατα της Αγροτικής Τράπεζας και λάµβαναν µε µία και µόνη απλή αίτηση το επίδοµα των 3.000 ευρώ, σήµερα απαιτείται η προσκόµιση πέντε δικαιολογητικών και ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασµού! ∆ηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους πυροπαθείς που τυγχάνει να είναι οφειλέτες του ∆ηµοσίου. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών που εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου (σ.σ.: 10 ηµέρες µετά τις δεσµεύσεις Τσίπρα περί άµεσης ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο δράµα των πολιτών), για τα 586 ευρώ χρειάζεται: α) αποδεικτικό έγγραφο πληγείσας κατοικίας, β) αντίγραφο Ε9 της φορολογικής δήλωσης, γ) βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δ) αντίγραφο δελτίου αυτοψίας του υπ. Υποδοµών, ε) ΙΒΑΝ µη δεσµευµένου (ακατάσχετου) λογαριασµού και στ) δήλωση συναίνεσης για αξιοποίηση των στοιχείων των πολιτών που εµπίπτουν στην προστασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα.
Για να συλλεγούν και να κατατεθούν τα έγγραφα αυτά, θα πρέπει οι κάτοικοι του Ματιού να µετακινούνται στον ∆ήµο Μαραθώνα (σ.σ.: περιοχή «Αφετηρία»), στην Πυροσβεστική και προφανώς στην Εφορία, στην τράπεζα ή στην Αστυνοµία, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διαθέτουν ένα από τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας τους. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες από τα κλιµάκια των µηχανικών, οι οποίοι πρώτιστα ελέγχουν τις εντελώς κατεστραµµένες οικίες και επιχειρήσεις και ακολούθως εκείνες που χρήζουν επισκευών ή θεωρούνται κατοικήσιµες. Ο αριθµός τους ανέρχεται περίπου στις 3.200. Οι όποιες εκταµιεύσεις έχουν γίνει µέχρι σήµερα προέρχονται µόνον από το υπ. Υποδοµών, το οποίο διαχειρίζεται το τρίτο κονδύλι των 5.000 ευρώ, που αφορά µόνο τις τεχνικές εργασίες.
Αγνοια
Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο είναι η επισήµανση του Χρήστου Αναγνώστου, ενός εκ των κατοίκων που συναντήθηκαν µε τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίµου, αργά το απόγευµα της 5ης Αυγούστου. «Νόµιζε ότι οι 26 νεκροί είχαν εντοπιστεί αγκαλιασµένοι στο Μάτι και όταν του είπαµε ότι αυτό συνέβη πολύ πιο πέρα, στο Κόκκινο Λιµανάκι, στον ∆ήµο Ραφήνας, δεν είχε τι να απαντήσει...», ανέφερε. Παρά το γεγονός ότι δυνάµεις των Σωµάτων Ασφαλείας περιπολούν συνεχώς στο Μάτι αυτές τις ηµέρες, αρκετοί επιτήδειοι βρίσκουν τρόπο και «µπουκάρουν» σε αποθήκες µε ρούχα και φάρµακα. Κάτι τέτοιο συνέβη την προηγούµενη ∆ευτέρα αργά το βράδυ, όταν εισέβαλαν σε αποθήκη κοντά στο λιµάνι, όπου, εκτός από το να κλέψουν, προσπάθησαν και να την καταστρέψουν. Την ίδια ηµέρα (6/8), λίγες ώρες νωρίτερα, δύο άνδρες ηλικίας 37 και 49 ετών εντοπίστηκαν δίπλα στη Νέα Μάκρη να αρπάζουν τρόφιµα από άλλο κατάστηµα όπου συγκεντρώνεται βοήθεια για τους πυρόπληκτους. Εγιναν όµως αντιληπτοί από τον φύλακα, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνοµία, µε αποτέλεσµα ο ένας να συλληφθεί αµέσως µε τα κλοπιµαία.
Αλαλούμ με το Ταμείο
Μεγάλη σύγχυση επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, τα οποία προέρχονται από δωρεές ιδρυμάτων, οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών, φιλανθρωπικών σωματείων αλλά και από ιδιώτες. Ενώ αρχικώς, στη σύσκεψη της 25ης Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ανακοινωθεί η σύσταση ειδικού φορέα, ανάλογου του «Ταμείου Μολυβιάτη» το 2007, τελικώς σήμερα υφίσταται μόνον ένας λογαριασμός στην ΤτΕ. Είναι άγνωστο πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν κατατεθεί σε αυτόν και υπό ποίο νομικό καθεστώς λειτουργεί -αν λειτουργεί - το νέο «Ταμείο». Την 1η Αυγούστου δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία ότι επικεφαλής του φορέα θα οριζόταν μια συνεργάτις υπουργού, αλλά το όνομά της αποσύρθηκε αμέσως λόγω εμπλοκής της –σύμφωνα με δημοσιεύματα– σε αξιόποινη δραστηριότητα. Εκτοτε, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι πραγματικά έχει συμβεί.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», στις 24 Ιουλίου 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία «συνιστάται στην ΤτΕ ειδικός λογαριασμός του υπ. Οικονομικών για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της επικράτειας, στις 23-24 Ιουλίου». Στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι «τα όργανα και ο τρόπος διαχείρισης του λογαριασμού», όπως «και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια» καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών. Δεν υπάρχει δηλαδή η παραμικρή μνεία σε σύσταση «Ταμείου». Την επομένη, στις 25 Ιουλίου, εκδίδεται η κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή του, Γ. Χουλιαράκη, (αρ. πρωτ. 57679), η οποία επίσης αφορά μόνον τον λογαριασμό. Για τη διαχείριση και κίνησή του δημιουργείται τριμελής επιτροπή, με πρόεδρο τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής και μέλη τους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών.
Η επιτροπή «εγκρίνει τις δράσεις και τις αντίστοιχες δαπάνες», η διαχείριση του λογαριασμού «διενεργείται κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, ανάθεσης μελετών, σύναψης συμβάσεων κ.τ.λ.», ενώ «οι αναγκαίες συμβάσεις για την υλοποίηση των δράσεων υπογράφονται από τον πρόεδρο της επιτροπής». Αν δεν πρόκειται για «μισές δουλειές», τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας των κυβερνητικών παραγόντων, που στερούν από τους δοκιμαζόμενους πολίτες τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και αποθαρρύνουν τους εν δυνάμει δωρητές. Υπό την παρούσα συνθήκη, ο πρόεδρος της Βουλής, πέραν των άλλων καθηκόντων του, θα πρέπει να ελέγχει και να εγκρίνει αιτήματα χρηματοδότησης των πυροπαθών, καθώς και να ικανοποιεί τις ανάγκες των πληγέντων δήμων.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018