Ο δήμαρχος Πειραιά έστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, Γιάννη Χατζημανωλάκη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του γνωστού Πειραιώτη και επί σειρά ετών Προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και γνωστού συγγραφέα Γιάννη Χατζημανωλάκη. Ήταν από τους σημαντικότερους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά. Είχε συνεργαστεί με τον Δήμο Πειραιά για συγγραφή βιβλίων για την ιστορία που περιγράφει τη ζωή και το έργο όλων των Δημάρχων. Άφησε το στίγμα του στην πνευματική ζωή του Πειραιά με τη συγγραφή βιβλίων, με εκατοντάδες άρθρα και παρεμβάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά του Πειραιά και με τη ζωντανή του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Εύχομαι ολόψυχα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Χατζημανωλάκης

Ο Γιάννης Χατζημανωλάκης ήταν ο άνθρωπος που για περίπου 50 χρόνια διετέλεσε Πρόεδρός της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς. Η παρουσία του σηματοδότησε τον πειραϊκό πνευματικό χώρο ενώ οι μελέτες του πάνω στην πειραϊκή ιστορία λειτούργησαν ως «κιβωτός» για τις επόμενες γενιές μελετητών. Αφιερωμένος ψυχή και σώμα στην ιδέα της Φιλολογικής Στέγης, άφησε πίσω του περισσότερα από 4 χιλιάδες δημοσιεύματα στον περιοδικό και στον ημερήσιο τύπο. Εκδότης από το 1965 διαφόρων λογοτεχνικών και πολιτιστικών περιοδικών διεύθυνε την ομώνυμη περιοδική έκδοση της “Φιλολογικής Στέγης”.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1933, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και σε νεαρή ακόμα ηλικία άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και διηύθυνε επί σειρά ετών την υπηρεσία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού. Υπήρξε μέλος επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πειραιώς.

Ο Γιάννης Χατζημανωλάκης ανέλαβε το τιμόνι της Φιλολογικής Στέγης και την οδήγησε στην ανάδειξη και καταξίωση από την πειραϊκή κοινωνία. Κορυφαίο επίτευγμα της προεδρίας του υπήρξε το 1985 η βράβευση της Φιλολογικής Στέγης από την Ακαδημία Αθηνών.


Πολυγραφότατος άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό έργο όπως:
– Πειραϊκές μορφές (1960), Αλέξανδρος Φλέμιγνκ (1964),
– Η θάλασσα στο έργο των Πειραιωτών λογοτεχνών (1969),
– Χρονικό της Πειραϊκής Πνευματικής ζωής 1835 – 1973 (1973 Βραβείο Πειραϊκού Συνδέσμου),
– Μια εθνική προσφορά: Το έργο του Ιωάννου Αλ. Μελετόπουλου (1974),
– Χρήστος Λεβάντας, ο συγγραφέας και ο άνθρωπος (1985),
– Το λιμάνι του Πειραιά στην διαδρομή των αιώνων (1989),
– Χατζηκυριάκειο το Χρονικό ενός ιδρύματος (1998),
– Πειραιάς η θαλασσινή πύλη της Ελλάδος (1998),
– Οι Δήμαρχοι του Νεώτερου Πειραιά (1999), Κορυδαλλός,
– Ιστορία της πόλης και του Δήμου (2002),
– Ιωάννης Χατζηκυριακός (2003),
– Κωνσταντίνος Ιωνίδης (2004),
– Ιστορία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (2004) κ.α.