Δύσκολες ώρες περνά η Ύδρα καθώς το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό σχεδόν 24 ώρες. Κάτοικοι εξαγριωμένοι, καταστηματάρχες σε απόγνωση, τουρίστες ψάχνουν τρόπο να φύγουν από το νησί.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος Γιώργος Κουκουδάκης τόνισε ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από την ΔΕΔΔΗΕ το σημείο της βλάβης. Είπε πως στο νησί βρίσκεται υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται ένα ακόμα αργότερα, αλλά και γεννήτριες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Προανήγγειλε ότι η δημοτική αρχή θα κινηθεί νομικά ώστε να αναζητηθούν ευθύνες ενώ διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπήρξε ένταση στο λιμάνι από επισκέπτες που ήθελαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το πρωί το νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης.

«Οι επισκέπτες φεύγουν μαζικά από το νησί, ενώ, όχι μόνο ζητούν τα χρήματά τους πίσω αλλά ζητούν επιπλέον και αποζημιώσεις γιατί χάλασαν οι διακοπές τους» δήλωσε στην Καθημερινή, η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Μαρία Κλαδάκη. Προανήγγειλε μάλιστα προσφύγη στη Δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου από πλεύρας της Ενωσης Ξενοδόχων.

Για τραγική καταάσταση κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες του νησιού, καθώς όπως λένε δεν μπορούν να κρατήσουν τους τουρίστες στο νησί. «Δεν λειτουργούν εστιατόρια, ΑΤΜ, τίποτα. Τα μαζεύουν για να φύγουν» λένε χαρακτηριστικά.

Υποθαλάσσια η βλάβη

Σε υποθαλάσσιο καλώδιο εντοπίστηκε τελικά η βλάβη που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στην Ύδρα. Ο χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός,

Από την πλευρά του ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) διευκρίνισε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι  λοκληρώνονται οι διαδικασίες φόρτωσης των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών σε πλοίο, το οποίο θα αποπλεύσει από τον Γαλατά και σε διάστημα περίπου δύο ωρών (σ.σ. το μεσημέρι) θα καταφθάσει στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες στη διαδικασία φόρτωσης των Η/Ζ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο πλοίο το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης.

Νερό από το Πολεμικό Ναυτικό

Με παρέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων φαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα υδροδότησης της Ύδρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκε με εντολή της ιεραρχίας η υδροφόρα «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ» του ΠΝ, η οποία σήμερα το ξημέρωμα, στις 03:00, κατέπλευσε στην Ύδρα μεταφέροντας νερό για την κάλυψη των αναγκών υδροδοτήσεως της νήσου.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την υδροφόρα Α 469.