Fake news αποδείχθηκε η είδηση που εμφάνιζε τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά να έχει αφήσει την τελευταία του πνοή στο Παρίσι. 

Αρκετές ιστοσελίδες έπεσαν στην παγίδα μίας ανάρτησης που κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Πέμπτης από έναν λογαριασμό στο twitter που είχε το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. 

Πιο συγκεκριμένα, σε λογαριασμό στο Twitter που είχε το όνομα και τη φωτογραφία της Μυρσίνης Ζορμπά, έγινε η εξής ανάρτηση.

«Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι την είδηση του θανάτου του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο».

 

Ωστόσο ο διαχειριστής του λογαριασμού, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσε να ενημερώσει πως ο λογαριασμός είναι χακαρισμένος με νέο tweet. Πρόκειται για τον ιταλό δημοσιογράφο, Τομάσο Ντμπενεντέτι, γνώστο από το παρελθόν με διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως το θάνατο του αιγύπτιου προέδρου Ασαντ, του Φιντέλ Κάστρο και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Είχε επίσης εμφανιστεί ως Γιάννης Στουρνάρας, την εποχή που ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υπουργός Οικονομικών και μετέδωσε ψευδώς ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Με την ψευδή είδηση περί θανάτου του Κώστα Γαβρά κατόρθωσε πάντως να προκαλέσει πάταγο, με πολλές ιστοσελίδες να πέφτουν θύμα της πρώτης ανάρτησης και να αποδίδουν στην υπουργό Πολιτισμού την είδηση για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά.

Νεώτερη ανάρτηση στον ίδιο λογαριασμό αναφέρει:

Ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς μίλησε σε εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας «κακής ποιότητας καλαμπούρι» την ψεύδη είδηση. Διαβεβαίωσε ότι χαίρει άκρας υγείας και ότι μάλιστα ετοιμάζει και τη νέα ταινία του (για τον Γιάνη Βαρουφάκη).

Δηλώσεις στην ΕΡΤ έκανε και η κ. Ζορμπά και επανέλαβε ότι ο λογαριασμός δεν είναι δικός της και πως αρμόδια πλέον είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως είπε, είναι περίεργο που αναπαρήχθη κάτι τέτοιο, χωρίς να έχει προηγηθεί διασταύρωση με ένα απλό τηλεφώνημα.