Μπλεγμένοι στη γραφειοκρατία οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής
Το δίλημμα για την επισκευή των σπιτιών τους
Πέρασαν 40 ημέρες από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου και οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής έμπλεξαν και με την γραφειοκρατία, καθώς καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επισκευές των κατοικιών τους -ακόμη και με δικά τους έξοδα- επειδή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ορίζει τη διαδικασία για τις πληγείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης στις οποίες καταφεύγουν αρκετοί ζητώντας λύση δηλώνουν ανεπάρκεια να ανταποκριθούν λόγω υποστελέχωσης.
Οι πληγέντες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κακές λύσεις: αν θα επισκευάσουν χωρίς άδειες τα σπίτια τους ή αν θα μείνουν άστεγοι μέσα στον χειμώνα. Οικογένειες με παιδιά που σε λίγες μέρες ξεκινούν το σχολείο, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας περιμένουν, ανήμποροι να δράσουν, ενώ η αγωνία εντείνεται όσο ο χρόνος περνά.
Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει με τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Συλλόγων του Νέου Βουτζά ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης στις 20 Αυγούστου 2018 είχε αναφέρει σε σχέση με τις άδειες επισκευών: «Αν κάποιος βιάζεται και θέλει να ξεκινήσει μόνος του τις επισκευές, τότε θα πάρει την άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης και στη συνέχεια θα απευθυνθεί σε πιστοποιημένες εταιρείες. Προβλέπεται να πάρει την αποζημίωση των 300 συν 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα έχει περάσει για έλεγχο η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου».
Το σενάριο ακουγόταν πολύ καλό, όμως στην πράξη δεν ίσχυσε τίποτε από όλα αυτά.
Οπως εξηγεί στα Νέα πυρόπληκτη από τον Νέο Βουτζά, ο κόσμος είναι σε απόγνωση. «Κατοικούμε στον Νέο Βουτζά, έναν οικισμό ο οποίος είναι ολόκληρος εντός σχεδίου. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου το σπίτι μας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα. Ο επάνω όροφος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και ο μεσαίος κάποιες λιγότερες. Το σπίτι χαρακτηρίστηκε κίτρινο από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες» σημειώνει η ίδια.
Η απόγνωση θα οδηγήσει αναμφίβολα ορισμένους στην επιλογή της επισκευής χωρίς άδεια, με όσα αρνητικά επακόλουθα συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση.
Πρόβλημα και με τον αμίαντο
Τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση της συλλογής και διαχείρισης του επικίνδυνου για την υγεία αμιάντου καταγγέλλουν κάτοικοι στο Μάτι, μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ-Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ, αλλά η μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου, τον ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή ολοκληρώθηκε 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, και την Παρασκευή 31/8 ή τη Δευτέρα 3/9 υπογράφεται η σχετική σύμβαση.
Η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης είναι τρεις μήνες.
«Από το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, Σταθάκη και Σπίρτζη, τη σοβαρότητα του θέματος αυτού σημειώνει η ΣΕΚΜΑ. Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά:
1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (από οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5.000 μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από αυτά, τα 3.000 μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα.
2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από άγνοια» υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.