Ημερίδα του ΕΕΘ για τον τουρισμό στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ
Με σκοπό να αφουγκραστεί τον παλμό της πόλης
Το λόγο στους επιχειρηματίες και τους φορείς του Τουρισμού έδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), μέσω της ημερίδας για τον Τουρισμό που διοργάνωσε την Τρίτη το απόγευμα στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με σκοπό να αφουγκραστεί τον παλμό της πόλης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του ΕΕΘ Νίκος Νικολόπουλος στόχος της εκδήλωσης ήταν να εξεταστούν όλα τα θέματα, τόσο οι θετικές πλευρές όσο και εκείνα που χρειάζονται βελτίωση. “Στο επιμελητήριο πιστεύουμε ότι σχεδόν η μισή αγορά της Θεσσαλονίκης τρέφεται από την εκτίναξη της τουριστικής ανάπτυξης που σημειώνεται στην πόλη, οπότε συζητάμε για όσα πρέπει να διορθώσουμε ή χρειάζεται να αλλάξουμε και πώς θα γίνει η τουριστική οικονομία, πρώτη στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ο κ.Νικολόπουλος.
Για το καλό κλίμα και την ευνοϊκή συγκυρία που υπάρχει στην πόλη μίλησε η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον πόλο έλξης για πολλές εθνικότητες και νέες αγορές. Σημείωσε επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον οι τουρίστες και επισκέπτες της πόλης θα έχουν στην διάθεσή τους μια νέα εφαρμογή για κινητά το “Τhessalonliki Travel” (για Android και για iphone) στα αγγλικά και ελληνικά ενώ θα υπάρχει ψηφιακός χάρτης ο οποίος θα είναι διαθέσιμος και offline, δηλαδή χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο.
Η κ.Πατουλίδου δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί σε δύο μεγάλα συνέδρια που αναμένει η πόλη τον Οκτώβριο. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαχειριστικών Αρχών (1-4 Οκτωβρίου) που θα φέρει στην πόλη 1000 συνέδρους και επιπλέον τουλάχιστον άλλα χίλια άτομα. Για το συνέδριο αυτό μάλιστα, είπε ότι σχεδιάζουν συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, για να παρέχονται προνόμια ή εκπτώσεις στους συμμετέχοντες που θα αγοράζουν προϊόντα από τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη. Η δεύτερη διοργάνωση θα γίνει στις 9 – 12 Οκτωβρίου, Είναι η 8η Διεθνής Συνάντηση για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού (8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism), που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).
“Η Θεσσαλονίκη έχει κάνει μια προσπάθεια να παίξει κομβικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη όλης της περιφέρειας”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. “Τα συνδυάζει όλα. Βέβαια είναι ζητούμενο να αυξηθούν περαιτέρω οι υποδομές της αλλά εκτιμώ ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου θα φέρει την επόμενη δεκαετία μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη για την περιοχή. Συνδυαστικά πάντα με τις στρατηγικές επενδύσεις που γίνονται στο κομμάτι του λιμανιού του αεροδρομίου και φυσικά του σιδηροδρόμου”, υπογράμμισε ο κ.Θάνος.
Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας μίλησε για την τουριστική ανάπτυξη που σημειώθηκε στην πόλη την τελευταία 7ετία και αναφέρθηκε στην προβολή που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από το διεθνή Τύπο, χωρίς να πληρώσει ο δήμος χρήματα για κάποια καταχώρηση ή διαφήμιση: “Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν δημοσιεύματα στα media του εξωτερικού και σε περιοδικά και σε εφημερίδες που κατά τη γνώμη μου (αν ήταν πληρωμένα) θα ξεπερνούσαν το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς το πετύχαμε χωρίς να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορετική αντίληψη της τουριστικής πολιτικής, το διαφορετικό τουριστικό αφήγημα και οι διάφορες θεματικές που αναδείχθηκαν από τις δράσεις του δήμου τράβηξαν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Στο Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (TCB) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα επαγγελματιών του τουρισμού σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. “Το TCB λειτουργεί ως συντονιστής μεταξύ των εταιρειών διοργάνωσης συνεδρίων, ξενοδοχείων, συνεδριακών χώρων και άλλων επαγγελματιών που σχετίζονται με τη βιομηχανία των συναντήσεων με σκοπό την προσέλκυση συνεδρίων και εκδηλώσεων τοπικού και διεθνούς χαρακτήρα”, σημείωσε.
Ο κ.Ασλάνης μίλησε για την άνοδο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την κατάταξη του ICCA: Το 2013 βρισκόταν στη 219η θέση παγκοσμίως και στην 111η στην Ευρώπη ενώ το 2017 βρέθηκε στην 104η θέση παγκοσμίως και στην 59η στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του TCB επίσης, αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία επισκεψιμότητας των δύο (πλέον) τουριστικών περιπτέρων που διαθέτει η πόλη από τον Ιούνιο: Συνολικά για το διάστημα από Ιούνιο μέχρι 10 Σεπτεμβρίου τα επισκέφτηκαν 16.846 άτομα από διάφορες χώρες. Οι χώρες χώρες προέλευσης των τουριστών που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα είναι κατά σειρά η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αγγλία.