Hot spots Αιγαίου: Τα αδειάζουν για να τα ξαναγεμίσουν
Οµολογία-σοκ σε ΦΕΚ για τα hot spots των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Με την αγωνία και την απογοήτευση των κατοίκων των ακριτικών νησιών του Αιγαίου φαίνεται ότι «παίζει» η κυβέρνηση, καθώς από τη µία δροµολογεί δράσεις, και µάλιστα ιδιαίτερα δαπανηρές, για την αποσυµφόρηση των hot spots, αλλά από την άλλη προαναγγέλλει νέο ρεύµα προσφύγων προς τα δοκιµαζόµενα νησιά. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που γνωστοποιούν σήµερα τα «Π» και σύµφωνα µε το οποίο εγκρίνεται ποσό 5 εκατοµµυρίων ευρώ για τη µεταφορά και εγκατάσταση σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα των προσφύγων που βρίσκονται τώρα στα Kέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβος, Χίος, Σάµος και Λέρος.
Ωστόσο, το σηµαντικότερο είναι ότι στα «ψιλά γράµµατα» της συγκεκριµένης απόφασης, που υπέγραψε στις 24 Αυγούστου ο κ. ∆ηµήτρης Βίτσας, αναφέρεται πως «η αποσυµφόρηση αυτή των κέντρων υποδοχής είναι αναγκαία, για να µπορέσουν τα Κέντρα Υποδοχής να λειτουργήσουν οµαλώς και για να συνεχιστεί η διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης των νεοεισερχόµενων πολιτών τρίτων χωρών στα συγκεκριµένα νησιά». Με λίγα λόγια, δηλαδή, το υπουργείο προσανατολίζεται στο να αποσυµφορήσει τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών από τους υπάρχοντες πρόσφυγες, για να µπορέσουν αυτά να υποδεχθούν νέους.
Σηµειώνεται ότι τους τελευταίους µήνες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση του αριθµού των προσφύγων που καταφθάνουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στις 31/12/2017 υπήρχαν συνολικά στα ελληνικά νησιά 13.673 πρόσφυγες. Την 1η Ιουνίου του 2018 υπήρχαν 16.518 πρόσφυγες, µια αύξηση πάνω από 3.000 άτοµα µέσα σε έξι µήνες. Ωστόσο, από τον Ιούνιο µέχρι και τις αρχές Σεπτεµβρίου παρουσιάζεται σηµαντική αύξηση. Ενώ τον Ιούνιο λοιπόν ήταν 16.518 πρόσφυγες στα νησιά, την 1η Σεπτεµβρίου είναι 19.311, δηλαδή αύξηση 3.000 ατόµων µέσα σε τρεις µήνες. Βεβαίως τους καλοκαιρινούς, που ευνοούνται καιρικά οι µετακινήσεις.
Χαρακτηριστικά, στη Λέσβο οι πρόσφυγες καταγράφονται συνολικά στους 10.351 και ενώ η χωρητικότητα των εκεί Κέντρων Υποδοχής είναι 3.100 υπάρχουν, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, στα hot spots 8.000 πρόσφυγες. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, λοιπόν, αντί να δώσει οριστική λύση στο µείζον αυτό ζήτηµα του Προσφυγικού και να προχωρήσει στην αποσυµφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ειδικά της Λέσβου, προετοιµάζει τα νησιά για νέο προσφυγικό κύµα, το οποίο, αν λάβουµε υπόψη τις εξελίξεις στο µέτωπο της Συρίας καθώς και την οικονοµική κρίση που βιώνει η Τουρκία, µπορεί να καταστεί δύσκολα διαχειρίσιµο.
Η απάντηση
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι κάτοικοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ειδικά η Μυτιλήνη είναι η επιστολή του δηµάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην επιστολή, που απέστειλε στις 28 Αυγούστου, ζητούσε την άµεση αποσυµφόρηση της Λέσβου, καθώς στο νησί υπάρχουν πάνω από 10.000 πρόσφυγες, ενώ επισήµαινε ότι οι καθηµερινές αφίξεις παρουσιάζουν αύξηση.
Στην επιστολή του αυτή ο δήµαρχος υπενθύµιζε την εξαγγελία της κυβέρνησης για αποσυµφόρηση του νησιού στα τέλη του Σεπτεµβρίου, ενώ τόνιζε ότι όσο δεν γίνεται πράξη η αποσυµφόρηση τόσο θα απειλείται η διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας. Ζητούσε επίσης τη δέσµευση του υπουργού ότι δεν πρόκειται να δηµιουργηθεί νέο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο. Ενδιαφέρον όµως έχει η απαντητική επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ∆ηµήτρη Βίτσα, στις 5 Σεπτεµβρίου, προς τον δήµαρχο Λέσβου, όπου παραδέχεται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί αλλά και τη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών. Στην απάντησή του επισηµαίνει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποσυµφόρηση του νησιού. Παραθέτει όµως σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση στη Μυτιλήνη.
Αν και αναφέρει ότι από 1ης Μαΐου έως 31 Αυγούστου µεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες, ενώ επεστράφησαν εθελοντικά µόνο 34 άτοµα, το ίδιο διάστηµα, από τα παράλια της Τουρκίας, εισήλθαν στο ίδιο νησί 5.450 πρόσφυγες. Επιπλέον 1.500 πρόσφυγες δηλαδή σε διάστηµα τεσσάρων µηνών. Πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισηµαίνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δηµιουργηθεί νέο Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018