Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που αποκαλείται «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, που ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 65 κλήσεις πανελλαδικά για κοπές δένδρων ή απομακρύνσεις αντικειμένων. Στην Αττική οι 45 από αυτές τις κλήσεις.

Στο Καματερό οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκολληθεί τμήμα στέγης από δημοτικό σχολείο. Ευτυχώς εκείνη την ώρα μαθητές και δάσκαλοι ήταν στην αίθουσα.

Κανένα πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου δεν πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Πειραιά. Δεμένα τα πλοία σε Λαύριο και Ραφήνα. Κανονικά ωστόσο, πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο, όπως και το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο των 6 από Αρκίτσα για Αιδηψό.

Δεμένα θα είναι τα πλοία και από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τις Σποράδες. Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο και Θάσο.

Κλειστά τα σχολεία 

Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Η απόφαση ελήφθη για την προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Η πρόγνωση του καιρού

Άστατος θα είναι ο καιρός με βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 23, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 20, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 έως 10 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στον Πατραϊκό κόλπο προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ.

Στη Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους, με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά από το πρωί θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια στον Όλυμπο

Τα πρώτα χιόνια της χρονιάς είναι γεγονός μετά την έλευση του «Ξενοφώντα». Ο Όλυμπος, «ντύθηκε» στα λευκά, όπως δείχνει η web κάμερα που έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος στα 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2.909 μέτρα.