H Σάμος είναι η νέα Μόρια
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νησί
Ξεφεύγει από τον έλεγχο των τοπικών Αρχών αλλά και των αρµόδιων Αρχών της χώρας η ολοένα και αυξανόµενη ροή µεταναστών στη Σάµο, η οποία τείνει να µετατραπεί σε νέα Μόρια. Σήµερα, οι µετανάστες που φιλοξενούνται στο νησί ξεπερνούν τις 4.000, µε τον ντόπιο πληθυσµό να φτάνει τις 6.000. Το αποτέλεσµα είναι όχι µόνο οι κάτοικοι να ασφυκτιούν, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους τους πρόσφυγες και µετανάστες να γίνονται απαράδεκτες.
Η αποσυµφόρηση του νησιού αποτελεί πια όχι µόνο αίτηµα, αλλά και ανάγκη, που εκφράζεται τόσο από τους κατοίκους όσο και από τις τοπικές Αρχές, αλλά και από διεθνείς οργανισµούς, όπως η Υπατη Αρµοστεία. Οι «εγκλωβισµένοι» µετανάστες και πρόσφυγες συχνά µπορεί να περιµένουν εβδοµάδες µέσα σε µια πρόχειρη σκηνή, µήπως και αδειάσει κάποια θέση σε κοντέινερ, προκειµένου να στοιβαχτούν δύο και τρεις οικογένειες σε έναν χώρο για 2-3 άτοµα. Ο πληθυσµός των ανθρώπων που µένουν στο hot spot όλο το τελευταίο χρονικό διάστηµα αυξάνεται χωρίς να πραγµατοποιείται καµία παρέµβαση για την αύξηση της δυναµικότητας - και αυτό είναι κάτι που καταγγέλλει και ο δήµαρχος Σάµου.
Δοκιμάζονται
«Η Σάµος, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι ίδιοι οι µετανάστες και οι πρόσφυγες δοκιµάζονται. Το νησί περιµένει την αποσυµφόρηση», δηλώνει ο δήµαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος στα «Π», ο οποίος έχει υπογράψει
το ψήφισµα που κλήθηκαν να υπογράψουν οι κάτοικοι του νησιού, προκειµένου το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο Βαθύ να αποσυµφορηθεί και στη συνέχεια να κλείσει. Οπως διευκρινίζει ο κ. Αγγελόπουλος, «ζητάµε να υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής, όπως συµβαίνει και αλλού, και αυτό να έχει τη δυνατότητα υποστήριξης ανθρώπων για ένα περιορισµένο διάστηµα 7-10 ηµερών».
Ηδη η Υπατη Αρµοστεία έχει προειδοποιήσει ότι οι αντίξοες συνθήκες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια και την προστασία των αιτούντων άσυλο, ιδίως για τα παιδιά και άλλα ευάλωτα άτοµα.
Οπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεσή της, τα ΚΥΤ στα νησιά είναι υπερπλήρη και ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Σάµο ο αριθµός των φιλοξενουµένων υπερβαίνει τέσσερις φορές τη χωρητικότητα των κέντρων. Ως εκ τούτου,
οι πρόσφυγες, συµπεριλαµβανοµένων πολλών εγκύων και ηλικιωµένων, διαµένουν σε ακατάλληλα καταλύµατα ή δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη ατοµικής υγιεινής. Εν µέσω των αντίξοων
αυτών συνθηκών, η µακρά παραµονή των προσφύγων στα κέντρα εντείνει τα αισθήµατα αγανάκτησης και νευρικότητας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Αστυνοµίας, µέχρι και τον µήνα Σεπτέµβριο στο νησί της Σάµου
βρίσκονταν 3.700 µετανάστες και πρόσφυγες, 850 ανήλικα και 90 ασυνόδευτα παιδιά. Πρόκειται για µετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισµένους σε hot spot που είναι φτιαγµένο για 800 άτοµα, σε απόσταση 200 µέτρων από την πόλη, ενώ ήδη η περιοχή άρχισε να γεµίζει και από τις σκηνές που στήνονται, προκειµένου να φιλοξενηθούν όσοι προέρχονται από τις νέες ροές.
Η διαβίωσή τους όχι µόνο είναι προβληµατική, αλλά σύντοµα θα αρχίσει να γίνεται αδύνατη, καθώς οι επιστροφές µεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία είναι πάρα πολύ µικρές σε αριθµό σε σχέση µε τις εισροές που δέχεται καθηµερινά το νησί. Συγκεκριµένα, από την αρχή του χρόνου έως τις 21 Σεπτεµβρίου 4.314 άτοµα έχουν φθάσει από την Τουρκία στη Σάµο. Από την 1/3/2018 έως τις 19/9/2018, αντίστοιχα, 2.400 άτοµα έχουν λάβει άδεια προκειµένου να µεταβούν στην ενδοχώρα. Ωστόσο, µέχρι σήµερα, περίπου 800 άτοµα που έχουν πάρει άδεια µετακίνησης δεν µπορούν να την αξιοποιήσουν, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική υποδοµή να τους φιλοξενήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το αποτέλεσµα είναι να παραµένουν εγκλωβισµένοι στο hot spot της Σάµου, την ίδια ώρα που καθηµερινά φθάνουν νέα καραβάνια προσφύγων και µεταναστών από την Τουρκία, οπότε οι «φιλοξενούµενοι», αντί να µειώνονται, αυξάνονται.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 20/10/2018