Άρειος Πάγος: Aναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για την Μανωλάδα
Αφορά στην κακομεταχείριση αλλοδαπών εργατών στα χωράφια με τις φράουλες.
Με το "βλέμμα" στην ηθική αποκατάσταση των θυμάτων αλλά και την νομολογία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου για την επονομαζόμενη υπόθεση της Μανωλάδας η οποία αφορά στην κακομεταχείριση αλλοδαπών εργατών στα χωράφια με τις φράουλες.
Ο κ.Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση υπερ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων που είχε οδηγήσει σε μια ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιωσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των οποίων παρέπεμπαν στα σκαλοχώραφα του αμερικάνικου Νότου πριν τον εμφύλιο.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατέληξε το ΜΟΔ Πατρών εσφαλμένα ερμήνευσε το νόμο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αφού μελέτησε τον παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφασεις του ελληνικού και ευρωπαικού δικαστηρίου. Ο κ.Βουρλιώτης φέρεται να διαπιστώνει πως η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδιως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.
Κατά τον εισαγγελέα, το ΜΟΔ Πατρών που αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης. Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό κατά τον αντεισαγγελέα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.
Η αναίρεση δεν αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση αλλά στόχος είναι η αποκατασταση της νομολογίας κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο βέβαια και ηθική λόγοι. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 μετά την Καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο ο τότε υπουργός Δικαισούνης Στ. Κοντονής ειχε παραγγείλει
ποινική και πειθαρχική έρευνα – προφανώς κατά των δικαστών που το αποφάσισαν-για την αθώωση των πρωταγωνιστών της υποθεσης . Η τύχη της έρευνας αγνοείται.
Πάντως τον Ιούλιο του 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας από το Μ.Ο.Ε. Πατρών να διαβιβάσει αντίγραφο της επίμαχης απόφασης, προκειμένου να κριθεί, εάν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, αναίρεση άσκησαν και οι εμπλεκόμενοι μετανάστες.Τον Οκτωβρη του 2014 ο αντιεισαγγελέας του Ανωτατου Δικαστηρίου Κων/νος Παρασκευαΐδης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μ.Ο.Ε. της Πάτρας, καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των δικαστών.