Φαρσοκωμωδία οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ
Ο καυγάς Ολγας Γεροβασίλη - Κατερίνας Παπακώστα και το παρασκήνιο.
Σε τραγέλαφο, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε νέα μεγάλη κυβερνητική κρίση, μετατράπηκαν οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που προαναγγέλθηκαν ως «βαθιές», αλλά εξελίχθηκαν σε ρηχές. Οπως αποδείχθηκε, στην εξέλιξη αυτή κυριάρχησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες οδήγησαν στη σύγκρουση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, με τις φωνές στη Βουλή να ακούγονται μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, που προσπάθησε να λειτουργήσει κατευναστικά.
Και όλα αυτά με την Αστυνομία να αναστατώνεται ουσιαστικά λίγο πριν από την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου και τη συμπλήρωση, στις 6 Δεκεμβρίου, 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επιπλέον, σε περίπου δύο μήνες θα υπάρχουν πάλι κρίσεις (σ.σ.: οι κανονικές που γίνονται κάθε χρόνο), με τους καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια να αναφέρουν πως, παρότι επιχειρήθηκε «θωράκιση» από το Συμβούλιο της Επικρατείας του νομοθετήματος για τις έκτακτες κρίσεις, θα υπάρξουν προσφυγές, που μπορεί να τις αναιρέσουν.
Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου, όταν μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έφυγε ο μέχρι τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κ. Τσουβάλας, και τοποθετήθηκε ο μέχρι τότε υπαρχηγός, Αρ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος στις κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου έμεινε στη Λεωφόρο Κατεχάκη την τελευταία στιγμή. Ο νέος αρχηγός φαίνεται να επεδίωκε αμέσως μετά τη ΔΕΘ έκτακτες αλλαγές και βαθιές τομές στην Αστυνομία.
Ομως όλα φαίνεται να σταματούσαν στην άρνηση της Ολγας Γεροβασίλη να αποδεχθεί την πρόταση για έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ ίδια φαίνεται να ήταν και η άποψη του πρώην υπουργού Νίκου Τόσκα, που της είχε μεταφερθεί.
Εντελώς αντίθετη στις έκτακτες κρίσεις ήταν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είχε δεχθεί επανειλημμένως εκπροσώπους των συνδικαλιστών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που της τόνιζαν την αντίθεσή τους, με κύριο σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος να αναστατωθεί η ΕΛ.ΑΣ. το κρίσιμο φθινόπωρο που διανύουμε, μόνο λόγω της εμμονής του νέου αρχηγού». Ομως, τον τελευταίο καιρό ο νέος αρχηγός άρχισε να επιμένει ξανά ύστερα από τις νέες επιδρομές του «Ρουβίκωνα», την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου κ.λπ., εξέφραζε δυσφορία για τις επιλογές αλλά και την αδράνεια πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και επιζητούσε πάλι «εδώ και τώρα έκτακτες κρίσεις».
Οπως φαίνεται, υποχώρησε η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη, χωρίς να ενημερώσει την κ. Παπακώστα, που είχε δώσει διαβεβαιώσεις στους πάντες ότι... κρίσεις δεν γίνονται, πιστεύοντας μάλιστα ότι το Προεδρικό Διάταγμα που προωθούνταν αφορούσε κάποιες αλλαγές στην επετηρίδα της ΕΛ.ΑΣ. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο γνωστός καυγάς των δύο πολιτικών στη Βουλή.
Οι πληροφορίες
Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, εμφανιζόταν να επιθυμεί την απομάκρυνση σχεδόν όλης της υπόλοιπης ηγεσίας του Σώματος, αλλά τελικώς όλοι έμειναν στις θέσεις τους μέσα από διαδικασίες συμβιβασμού και υποχωρήσεων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Κρητικάρχης, Μιχ. Καραμαλάκης, ενώ προοριζόταν για «κόψιμο» από τη Λεωφόρο Κατεχάκη, έμεινε και προωθήθηκε από επιτελάρχης σε υπαρχηγό του Σώματος (η θέση που είχε χηρέψει μετά το Μάτι). Επίσης, ενώ φαίνεται να υπήρχαν διεργασίες για την απομάκρυνση της γνωστής αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, που χειρίζεται για τρία χρόνια με επιτυχία το ζήτημα του Προσφυγικού για την ΕΛ.ΑΣ., κι εκείνη έμεινε στη θέση της. Στη θέση τους έμειναν και οι επιθεωρητές Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος και Χρήστος Δραγατάκης.
Ετσι, οι κρίσεις μεταφέρθηκαν από τους αντιστρατήγους στους… υποστρατήγους, όπου τέθηκαν εκτός ΕΛ.ΑΣ. συνολικά τέσσερις αξιωματικοί επί συνόλου είκοσι, ανάμεσα στους οποίους ο Αττικάρχης και πρώην διοικητής Ασφαλείας, Χρήστος Παπαζαφείρης, με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως στην απαγωγή Λεμπιδάκη, στην εξιχνίαση των δολοφονιών Ζέμπερη και του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην εξάρθρωση συμμοριών ληστών με τις κλοπές ιατρικών μηχανημάτων και άλλα.
Πληροφορίες λένε ότι βασικό κριτήριο στην εξέλιξη αυτή ήταν ότι δεν είχε τη συμπάθεια του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Εκτός ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε και ο υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής, ο οποίος στο ενεργητικό του είχε εξαρθρώσεις κυκλωμάτων στη Βορειοανατολική Αττική και ο οποίος θεωρήθηκε ότι δεν είναι του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση του αντιστρατήγου προωθήθηκε ο Ανδρέας Δασκαλάκης, που ήταν στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης, είχε διατελέσει περιφερειάρχης Κρήτης και λαμβάνει τη θέση του επιτελάρχη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/11/2018