Ένοχοι 4 μαθητές για τη ρίψη ναφθαλίνης σε σχολεία στο Αγρίνιο
Συνολικά 14 κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο
Ολοκληρώθηκε στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στο Αγρίνιο η Δίκη για την πολύκροτη υπόθεση με τις ναφθαλίνες σε σχολεία της πόλης κατά την έναρξη της σχολικής σεζόν 2017-2018.
Ένα χρόνο μετά η υπόθεση εκδικάστηκε και συνολικά 14 κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο. Η απόφαση έγινε γνωστή τη Δευτέρα, που ολοκληρώθηκε και η δίκη και σύμφωνα με αυτή κρίθηκε πως οι εννέα από τους κατηγορούμενους δεν τέλεσαν την πράξη.
Όπως αναφέρει το agrinionews, τέσσερις από τους ανήλικους (ηλικίας 14-15) κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και τους επιβλήθηκαν μέτρα αναμορφωτικού χαρακτήρα με την επιμέλεια τους μέχρι την ενηλικίωση να ανατίθεται στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Αγρινίου. Σε έναν επιβλήθηκε απλή επίπληξη.
Αν και το φαινόμενο της ρίψης ναφθαλίνης δεν ήταν νέο, ούτε σταμάτησε πέρυσι, εντούτοις κατά την επίμαχη περίοδο για 20 ημέρες (από 21 Σεπτεμβρίου έως 12/ Οκτωβρίου 2017) η έκταση του υπήρξε πρωτοφανής και εκτιμήθηκε πως ήταν οργανωμένο σχέδιο.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου που σχημάτισαν δικογραφία για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, σύσταση συμμορίας , φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος 17 ανήλικων (16 ημεδαπών εκ των οποίων δύο Ρομά και υπηκόου Αλβανίας), ηλικίας από 13 μέχρι και 17 ετών. Στις κατηγορίες συμπεριλήφθηκε και η κακουργηματικού χαρακτήρα της σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης.
Οι ανήλικοι κατηγορήθηκαν πως ενεργώντας σε ομάδες που αποτελούνταν από τρία μέχρι και εννέα άτομα, έριχναν ναφθαλίνη σε σχολικά συγκροτήματα. Κατά κανόνα έκρυβαν τη ναφθαλίνη σε φρεάτια πριν προβούν σε ρίψεις.
Στη Δίκη κατέθεσαν μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης όπως και διευθυντές σχολείων οι οποίοι –σε γενικές γραμμές- υποστήριξαν πως οι ανήλικοι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο να προκαλέσουν βλάβη παρά μόνο δεν ήθελαν να γίνει μάθημα. Αντιστοίχως οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως δεν υφίστατο κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη καθώς οι ανήλικοι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν βλάβη.
Η Εισαγγελέας της έδρας εξάλλου πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στην πλημμεληματικού χαρακτήρα βαριά σωματική βλάβη.
Πρότεινε εξάλλου την ενοχή των ανηλίκων για την κατηγορία της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και την αθώωση τους για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Τέσσερις συνολικά λοιπόν κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.