«Μαύρο Νοέμβριο» με επεισόδια φοβούνται στην Αστυνομία
Ποια μέτρα λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.
Φόβους για έναν μαύρο «Νοέμβρη», με την ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν διαλυμένη μετά τις τελευταίες κρίσεις, εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Κατεχάκη. Οι εκδηλώσεις για την 17η Νοεμβρίου, η περίοδος που χτυπούν οι οργανώσεις «ΟΛΑ» και «Επαναστατική Αυτοάμυνα», ο κίνδυνος νέων καταδρομικών επιθέσεων από αντιεξουσιαστές, όπως και η 10η επέτειος από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου δημιουργούν συνθήκες τρόμου και «ασφυξίας» στην ΕΛ.ΑΣ.
Με τον φόβο να υπάρξει κάποιο δραματικό γεγονός, ύστερα και από τη νέα τακτική της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για «σκληρή στάση απέναντι σε όλους», υπάρχει γενική αναταραχή. Και όλα αυτά όταν ο «Ρουβίκωνας» φτάνει στο σημείο να οργανώνει «ρεμπέτικες βραδιές» στα πανεπιστήμια και να κάνει έλεγχο ταυτοτήτων σε αστυνομικούς που τους «πολιορκούν» στα σπίτια τους, προκειμένου τάχα να τους απενεργοποιήσουν, σε έναν απόλυτο ευτελισμό της ΕΛ.ΑΣ.
Αυτή είναι η νέα τακτική για αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα», με παρακολούθηση σπιτιών και καθημερινές προσαγωγές, που ζητούσε ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Επιπλέον, έχουν φύγει από τις κεντρικές υπηρεσίες αστυνόμευσης της ΓΑΔΑ τουλάχιστον δέκα έμπειροι αστυνομικοί που είχαν χειρισθεί παρόμοιες καταστάσεις και έχουν αντικατασταθεί με αστυνομικούς που έχουν εμπειρία μόνο από «κυνήγι» κακοποιών και από εξιχνιάσεις εγκλημάτων. Ακόμα, πολλοί αστυνομικοί που έχουν πλέον καίριες θέσεις υπηρετούσαν κυρίως στην επαρχία και δεν γνωρίζουν καθόλου την Αττική.
Σε μια πρωτοφανή σύγχυση που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ., στην οποία, μάλιστα, θα γίνουν κρίσεις ξανά σε δύο μήνες, όλοι οι αστυνομικοί είναι «επίξύλου κρεμάμενοι». Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι οι κρίσεις στην Αστυνομία έχουν γίνει τη χειρότερη περίοδο, που είναι πάντα επίφοβη για να συμβούν δραματικά γεγονότα και να υπάρξουν καταστροφικά επεισόδια και ίσως αιματηρά συμβάντα.
Το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η φυγή τουλάχιστον δέκα αξιωματικών από τα πόστα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που χειρίζονταν τα ζητήματα διαδηλώσεων και επεισοδίων. Ο πρώτος που έφυγε ήταν ο μέχρι πρότινος Αττικάρχης, Χρήστος Παπαζαφείρης, που είχε σημαντικές επιτυχίες στην Ασφάλεια Αττικής και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ είχε και το γενικό πρόσταγμα των υπηρεσιών αστυνόμευσης της Αττικής από τις αρχές του 2018. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, που γνώριζε από θέματα αστυνόμευσης στην Αττική, αλλά πάντα είχε δευτερεύοντα ρόλο. Στη θέση βοηθού Αττικάρχη θυμήθηκαν έναν παροπλισμένο αξιωματικό, τον Χρήστο Κοτλίδα, που είχε υπηρετήσει στη Δίωξη Εκβιαστών και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και είχε αποσυρθεί στην έδρα τους στο Μαρκόπουλο. Έτσι, παραμένει άγνωστο τι μπορεί να προσφέρει σε οδομαχίες γύρω από το Πολυτεχνείο ή σε επιθέσεις αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας ένας αξιωματικός που είχε συντάξει τη δικογραφία με τους 217 νονούς της νύχτας. Επίσης, διαλύθηκε κατ’ ουσίαν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, απ’ όπου έφυγαν οκτώ αστυνομικοί που ήξεραν τον χειρισμό τέτοιου είδους περιστατικών στο κέντρο της Αθήνας. Και εκεί τοποθετήθηκε προϊστάμενος ο Αθανάσιος Κοκκαλάκης, που είχε εμπειρία στην Κρατική Ασφάλεια, στην εξιχνίαση εγκλημάτων, ενώ ήταν επί σειρά ετών προϊστάμενος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών και, επιπλέον, επί αρκετά χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται ότι από την Κρατική Ασφάλεια αποχώρησε στις τελευταίες κρίσεις ο επί τρία χρόνια προϊστάμενός της, Αθανάσιος Πράπας, ο οποίος είχε συντάξει περισσότερες από 50 δικογραφίες και είχε προχωρήσει σε 400 προσαγωγές και συλλήψεις μελών του «Ρουβίκωνα».
Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες υπάρχει φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα, αρχικά από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που είχε προχωρήσει στις 22 Δεκεμβρίου 2017 στη βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, , το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Η «ΟΛΑ» φαίνεται να κτυπά σχεδόν μονίμως στο τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, κάτι που προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ., παρότι υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτότητα μελών της οργάνωσης.
Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της 17 Νοέμβρη
Οι αστυνομικοί καλούνται να είναι πολύ προσεκτικοί για:
επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων,
κτιρίων αστυνομικού ενδιαφέροντος,
μεμονωμένων αστυνομικών δυνάμεων,
ορμητήρια κουκουλοφόρων μέσα σε καταλήψεις.
Τα μέτρα για το Πολυτεχνείο
Στα μέτρα ασφάλειας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν περίπου 5.000 αστυνομικοί. Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας περιλαμβάνει:
ισχυρή αστυνομική παρουσία,
πληροφοριακό δίκτυο,
πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων,
σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης,
στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.