Κιτσάκος: Η κυβέρνηση γνώριζε τι συνέβαινε μεταξύ ΔΕΠΑ και Λαυρεντιάδη
Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είχαν πλήρη ενημέρωση και είχαν δώσει την έγκρισή τους
Πλήρη γνώση όσων συνέβαιναν με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE), που υπάγεται στα συμφέροντα Λαυρεντιάδη, φαίνεται να είχαν στην κυβέρνηση.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, σύμφωνα με το liberal.gr, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (σ.σ Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Πιτσιόρλας και Σταθάκης) αλλά και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είχαν πλήρη ενημέρωση και είχαν δώσει την έγκρισή τους για τις σχετικές κινήσεις.
Μάλιστα, ύστερα από την ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία που ασκήθηκε σε βάρος τους, , επειδή δεν έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να μειωθεί το συνεχώς διογκούμενο χρέος της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, που όταν "καρατομήθηκε" το Δεκέμβριο του 2015, είχε φτάσει στο δυσθεώρατο ποσό των 115 εκατ ευρώ, ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε πλήρη γνώση των χειρισμών του στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κιτσάκος, με συνέντευξή του, εμπλέκει στην υπόθεση όλους τους προαναφερθέντες υπουργούς καθώς και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ.
Ο κ. Κιτσάκος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τα εξής:
- Οι πάντες στη κυβέρνηση γνώριζαν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα, "εξωτικά" και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore, όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους. Εντούτοις, ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΠΑ πωλούσε αέριο μόνο στην ELFE και όχι στις offshore.
- Από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για τη πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90 εκατ (Δεκέμβριος 2015) σε 115 εκατ ευρώ (Δεκέμβριος 2017).
- Είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.
- Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Το καθεστώς αυτό πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές, το εγκαινίασε ο ίδιος, το Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από αίτημα των ELFE, που είχαν επικαλεστεί τις δυσκολίες λόγω capital controls.
- Το σχέδιο συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με χρέη της τελευταίας προς τη ΔΕΠΑ ήταν γνωστό στους εμπλεκόμενους υπουργούς, που όπως όμως και ο ίδιος, έτσι κι εκείνοι... έπεσαν από τα σύννεφα, όταν τον Ιούλιο 2016 έμαθαν πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014, από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Το γεγονός δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ούτε και της διοίκησης Κιτσάκου.
Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι τον άδειασαν όλοι οι υπουργοί που τόσο καιρό τον παρότρυναν να συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο την ELFE μέσα από αμφιλεγόμενες πρακτικές, ανέφερε χαρακτηριστικά : "Τα γνώριζαν όλοι, ενημερώνονταν άμεσα, όταν ένας υπουργός θέλει να παρέμβει, παρεμβαίνει άμεσα, δεν αποτελεί εμπόδιο ο κάθε Κιτσάκος".
ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ATTICA BANK
Σε ό,τι αφορά το θέμα της της προσπάθειας συμψηφισμού των ακινήτων της ELFE με τα χρέη της προς τη ΔΕΠΑ, αρνήθηκε ότι γνώριζε πως ήταν όλα δεσμευμένα από το 2014 με απόφαση της Αρχής Ξεπλύματος για το Μαύρο Χρήμα ενώ, μάλιστα, επέρριψε τις ευθύνες στις υπηρεσίες της εταιρείας, που όπως είπε, τον ενημέρωσε μόλις τον Ιούλιο του 2016.
Και κάτω από αυτές τις συνθήκες ακόμη, δεν μπόρεσε να απαντήσει πως είναι δυνατό να γίνει συμψηφισμός ακινήτων με χρέη, όταν τα πρώτα είναι προσημειωμένα από όλες τις τράπεζες έχοντας πάνω τους, το καθένα 10 και 15 υποθήκες.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Liberal.gr, σε μια από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις, και με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η ΔΕΠΑ είχε προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα απόκτησης ενός από τα ακίνητα της πλευράς Λαυρεντιάδη στο Καλοχώρι Καβάλας για τη μετατροπή του σε τέρμιναλ LNG. Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν καθαρό βαρών, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν δημόσια έγγραφα μόνο η... Attica Bank, γνωστή για τις περίεργες διαδρομές της και τη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μέσω αυτής ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, είχε πάνω του υποθήκη, ύψους 21 εκατ ευρώ!
Σημειώνεται πως το θέμα των ακινήτων παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κι αυτό καθώς ο κ. Κιτσάκος, προκειμένου να "φουσκώσει" τις τιμές των ακινήτων της ELFE και να πείσει τους μετόχους της ΔΕΠΑ ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές της, έφτασε σε σημείο να ζητήσει εκτιμήσεις από εταιρείες συμβούλων για συγκεκριμένα από αυτά με "ρήτρα ειδικού αγοραστή". Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και υποδηλώνει το πολύ υψηλό ενδιαφέρον αγοράς ενός ακινήτου από τον ενδιαφερόμενο. Αν και ο ίδιος το αρνήθηκε, εντούτοις λέγεται ότι ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα η αποτίμηση των ακινήτων – των οποίων τη δέσμευση δεν γνώριζε κανείς, κατά τον κ.Κιτσάκο!- ώστε να πειστούν οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ, ότι είναι εφικτό να συμψηφιστούν με τα 90-100 εκατ που της χρωστούσε την εποχή εκείνη η ELFE.
Εξάλλου, στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΔΕΠΑ, καθώς όπως είπε ο κ. Κιτσάκος, κατά την περίοδο 2011-2015, το χρέος των Λιπασμάτων προς την επιχείρηση αυξανόνταν με ρυθμό 800.000 ευρώ το μήνα, δίχως η προηγούμενη διοίκηση να λάβει το παραμικρό μέτρο για να το συγκρατήσει.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ο ίδιος σημείωσε πως έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να συγκρατήσει το χρέος της ELFE προσθέτοντας πως, σε μία αντίστοιχη περίπτωση, οι επιβαλλόμενοι τόκοι δεν θα ήταν σε αυτά τα επίπεδα.
Την καρατόμησή του, την αποδίδει στον παράγοντα πως δεν ήταν αρεστός σε επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα γιατί τα ανοίγματα που επιχειρούσε να κάνει επί θητείας του η ΔΕΠΑ προς τη Ρωσία «τους χάλασαν τη σούπα».
Τέλος, ο κ. Κιτσάκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι επί των ημερών της θητείας του και με δεδομένο τον κυβερνητικό παρεμβατισμό πέτυχε να διατηρήσει το ύψος των οφειλών στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ, ενώ όταν έφυγε από την εταιρία με επιταγές είχε εισπράξει τα ποσά των τρεχουσών ποσοτήτων που παρέδιδε η ΔΕΠΑ στην ELFE αλλά και είχε εισπράξει και 8 με 9 εκατ. ευρώ έναντι του παλιού χρέους.