Τι είπε ο Αλιβιζάτος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Σημίτη
Τι υποστήριξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Με αφορμή τη διαταγή της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.
Σε παρέμβασή του του στο Action24, o Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε πως η Αρχη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αφού τα μέλη της διορίζονται άμεσα η έμμεσα απο την Κυβέρνηση.
Δηλαδή, η Αρχη και οχι η Δικαιοσύνη, χωρις καμία ένδειξη και στοιχεία, με πληροφορίες απλώς από ένα ρεπορτάζ, ζητά απο εναν πρώην πρωθυπουργό στοιχεία, τα οποία μπορούσε εύκολα να βρει στο Πόθεν Εσχες.
Για του λόγου το αληθές, όπως αναφέρει ο ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής, «Η Αρχή συγκροτείται από τον Πρόεδρο και ένδεκα (11) μέλη και του ισάριθμους αναπληρωτές τους, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν τις αυτές ιδιότητες και τα προσόντα με αυτούς.
Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός εν ενεργεία, με γνώση της αγγλικής γλώσσας, μαζί με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Τα Μέλη της Αρχής και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από πρόταση κατά λόγο αρμοδιότητας των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι προτείνουν πρόσωπα που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση, το ήθος τους και την επαγγελματική τους ικανότητα και εμπειρία στον τραπεζικό, οικονομικό, νομικό ή επιχειρησιακό τομέα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επί μέρους Μονάδων της Αρχής. Ο διορισμός των τακτικών Μελών γίνεται αφού προηγηθεί γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την καταλληλότητα των προτεινόμενων προσώπων. Για το σκοπό αυτόν εφαρμόζεται κατ’ αναλογία η διαδικασία των παραγράφων 3 έως 5 του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, η οποία κινείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έτσι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, ο πρόεδρος της Αρχής διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και όλα τα υπόλοιπα μέλη διορίστηκαν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.