Κατέρρευσε η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου λίγες μέρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωσή της, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Και αυτό διότι στα 15 σημεία, στα οποία συμφώνησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος περιλαμβανόταν ο όρος ότι πρέπει να ισχύσουν στο σύνολό τους. Το ότι η Ιερά Σύνοδος απέρριψε δύο από αυτά, ουσιαστικά ακυρώνει συνολικά τη συμφωνία, παρόλο που αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο η συγκρότηση επιτροπής για τη διενέργια διαλόγου επί άλλων σημείων της συμφωνίας.  

Νωρίτερα, η ιεραρχία αποφάσισε ομόφωνο "όχι" στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου, που τέθηκε εκτός διαλόγου. 

Όπως μεταδίδει το vimaorthodoxias.gr, η θέση που πέρασε είναι οι κληρικοί να παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή να μη διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. 

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας.

Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.

Νωρίτερα δύο μητροπολίτες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ο κ. Χρυσόστομος έφυγε δυσαρεστημένος γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις στο θέμα της μισθοδοσίας, ενώ ο κ. Δανιήλ αποχώρησε μετά από έντονη διαφωνία του με στενό συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, η οπισθοχώρηση Ιερώνυμου στο θέμα της μισθοδοσίας, κατόπιν της ισχυρής πίεσης που του ασκήθηκε, θα μπορούσε να θεωρηθεί ήττα του ιδίου και του πρωθυπουργού, αφού ποτέλεσε την σημαία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα και ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο πανηγύριζαν στην Κυβέρνηση παράλληλα με την εξαγγελία για 10000 νέες θέσεις εργασίας. Πλέον όλα αυτά πέφτουν στο κενό.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ:

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ¬τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενταση και αποχωρήσεις μητροπολιτών

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Πρώτος αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε το λόγο, δεν του επετράπη να μιλήσει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει στο διάλειμμα της συνεδρίασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, αποχώρησε έξαλλος από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν του επετράπη να μιλήσει. Είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάσει 8σέλιδη εισήγηση, όμως δεν τον άφησαν να την αναλύσει. Λέγεται μάλιστα ότι του είπαν «δεν είναι η ώρα για τέτοια. Κάθισε κάτω» και ότι «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας να φύγει».

Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση επί του θέματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία κι έχουν κατατεθεί και διαφορετικές προτάσεις κι από άλλους ιεράρχες.

Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος έφυγε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης χωρίς να κάνει δηλώσεις. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;». 

Υπέρ της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας μίλησαν οι μητροπολίτες:

Κορίνθου
Αλεξανδρουπόλεως
Θηβών
Καρπενησίου
Διδυμοτείχου
Ιωαννίνων
Ν. Ιωνίας
Πατρών
Ναυπάκτου
Ηλείας

Κατά της Συμφωνίας ήταν:

Καισαριανής
Δημητριάδος
Ν. Σμύρνης
Κερκύρας
Πειραιώς
Μεσογαίας
Σπάρτης


Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος

Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε καταθέσει τρεις προτάσεις προς τους Μητροπολίτες. Ειδικότερα, πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».