«Ριχάρδος ο χρυσοδάκτυλος»: Πώς δρούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού
Ο θησαυρός που ανακάλυψε η ΕΛΑΣ
Η «λύση στην κρίση», το γνωστό σύνθημα της αλυσίδας 45 ενεχυροδανειστηρίων της αλυσίδας «Ριχάρδου», υπέκρυπτε τελικώς λαθρεμπόριο χρυσού με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία.
Συνολικά έχουν συλληφθεί περισσότερα από 80 άτομα ανάμεσα στους οποίους και ένας τουλάχιστον αστυνομικός, καθώς και ένας πυγμάχος από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
Ως ηγετικα μέλη του κυκλώματος εμφανίζεται δύο άτομα τουρκικής κι αραβικής καταγωγής και ο 51χρονος Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς που είχε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα και «παραρτήματα» στην Πορτογαλία και Ισπανία.
Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το 2014 όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισαν παρατυπίες της τάξεως των 70.000 ευρώ στα βιβλία καταγραφής των αντικειμένων που αγόραζε ως ενέχυρο. Τότε είχε κάνει λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος του και η σχετική έρευνα είχε οδηγηθεί σε τακτική ανάκριση, που δεν είχε καταλήξει πουθενά.
Μάλιστα τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε ερευνήσει το ενδεχόμενο τα χρυσά κοσμήματα και τα τιμαλφή που αγόραζε ο συγκεκριμένος ενεχυροδανειστής να τα μετέτρεπε άμεσα σε πλάκες χρυσού και στη συνέχεια -με τη βοήθεια συνεργατών του- να τα έβγαζε με παράνομο τρόπο στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γερμανία, ώστε να τα πουλήσει σε εταιρίες αγοράς χρυσού.
Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται τώρα με προορισμό του χρυσού -που έλιωνε σε παράνομο χυτήριο της δυτικής Αττικής- την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό λόγω των διασυνδέσεων που είχαν οι προαναφερθέντες αλλοδαποί ηγετικά μέλη του κυκλώματος. Ποσότητες χρυσού φέρεται να βρέθηκαν και στην κατοικία του 51χρονου στην Σαρωνίδα ο οποίος τον τελευταίο καιρό προχωρούσε και σε αγορές σκαφών, πολυτελών οχημάτων κλπ.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος των μελών του κυκλώματος πραγματοποιούσε κλοπές και διαρρήξεις με σκοπό την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι του κυκλώματος έλιωνε σε χυτήρια τα μέταλλα και τα έστελνε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στην Κωνσταντινούπολη.
Μάλιστα, στα πλαίσια της εξάρθρωσης της υπόθεσης, σημειώθηκε επιχείρηση έρευνας σε υπεραστικά λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη όπου και εντοπίστηκαν πλάκες χρυσού.
Παράλληλα στην κατοχή μελών του κυκλώματος βρέθηκε κι οπλισμός. Από την έρευνα βρέθηκαν 515 κιλά ασήμι και πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 37 κιλών. Το κύκλωμα διακινούσε ετησίως χρυσό αξίας 400.000 ευρώ.
Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:
Ζάχαρη: Χρυσός. Κίτρινο: Χρυσός. Fine : Χρυσός 24 καρατίων Ένα κομμάτι βαρύ:Ένα κιλό χρυσός. Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας. Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας. Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ. Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα. Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ. Χαρτιά: Χρήματα.