«Απαγκίστρωση» της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά με περισσότερη οικονομική αυτονομία και μείωση ανισοτήτων εντός της Ε.Ε..

Αυτό είναι το βασικό «αποτύπωμα» της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Κάπα Research, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, θέτοντας στους πολίτες 18 «διλήμματα» σχετικά με το μέλλον της Ενωσης και τη σχέσης της με τη χώρα μας.

Ακόμη, παρότι σχεδόν ένας στους τέσσερις πιστεύει πως μόνο μέσα από κόμματα διαμαρτυρίας μπορεί να έρθει μια πραγματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών (70%) θεωρεί ότι η άνοδος των κομμάτων της «σκληρής δεξιάς» συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία στη Γηραιά Ηπειρο.

Οπως προκύπτει, μόλις ένας στους δέκα Ελληνες θεωρεί ότι μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ευρώπης, με ποσοστό σχεδόν 80% να ζητά ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, μέσω ισχυρότερης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Αλλωστε, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως είναι καιρός η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, ενώ στο 32% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι αυτές θα πρέπει να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά.