Ο «Ριχάρδος» και οι αλυσίδες που ξεπλένουν «βρώμικο χρήμα»
Τα τρικ με τις «κεφαλαιουχικές εταιρείες», οι μυστικές έρευνες του ΣΔΟΕ, οι διαρροές από τις συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ
Αλυσίδες εστιατορίων που πίσω τους κρύβονται «νονοί» της νύχτας και «ξέπλυμα χρημάτων» από εκβιάσεις ή εμπόριο ναρκωτικών. Αρτοποιεία της πρωτεύουσας που έχουν ελεγχθεί για σχέσεις με μεγάλο κύκλωμα σωματεμπορίας. Ιδιώτες που βρίσκονται στο πλευρό επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών και προχωρούν σε αγορές χώρων νυχτερινής διασκέδασης. Πρατήρια καυσίμων που παραχωρούνται σε μεγαλοποινικούς για ύποπτες επενδύσεις.
Εταιρείες security και προσφοράς υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσια κτίρια όπου εμφανίζονται να συμμετέχουν επιχειρηματίες που ασχολούνται μέχρι και με οπλικά συστήματα ή παράνομο στοίχημα. Αλυσίδες καταστημάτων και γυμναστηρίων που ανήκουν σε άτομα που έχουν φυλακισθεί για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ελλάδα και βρίσκονται διαρκώς υπό έλεγχο των οικονομικών υπηρεσιών. Κυκλώματα, πολλές φορές, με άνωθεν κάλυψη αλλά και «προσβάσεις» στην ΕΛ.ΑΣ.
Αυτά αποκαλύπτονται στη συνέχεια της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για το εκτεταμένο λαθρεμπόριο χρυσού από την αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» και άλλες που ασχολούνται με το εμπόριο χρυσού. Καθότι οι αρχές ασφαλείας έχουν διαπιστώσει ότι πίσω από ορισμένα δίκτυα καταστημάτων που απλώνονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης, υποκρύπτονται ύποπτα κεφάλαια.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ και άλλων οικονομικών υπηρεσιών, πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για οργανωμένα «πλυντήρια» που χρηματοδοτούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή υποκρύπτουν παράνομα κυκλώματα.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση του 51χρονου ενεχυροδανειστή ο οποίος την τελευταία διετία -όταν και φαίνεται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. να συμμετέχει στις παράνομες εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία- είχε αρχίσει επέκταση των καταστημάτων του ακόμη και στην τελευταία ελληνική πόλη, υποσχόμενος αγορά κοσμημάτων στις καλύτερες τιμές.
Η διαρκής επέκτασή του ακόμα και όταν οι πολίτες είχαν «στεγνώσει» από αποθέματα χρυσού, κίνησε το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. που άρχισε να τον ερευνά μεθοδικά στο πλαίσιο της δράσης της «μαφίας των Ρομά», με τις 1.000 περίπου διαρρήξεις σπιτιών στην Αττική, που είχε αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2016.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντυπωσιασθεί από την ταχύτητα δημιουργίας συστήματος ταχυμεταφορέων, «γυρολόγων», οδηγών λεωφορείων αλλά και κινέζων εμπόρων ρούχων που ενεργοποίησε η «μαφία των ενεχυροδανειστηρίων» για να στέλνει μαζικά χρυσό στην Τουρκία, να εισπράττει τεράστια ποσά, να τα μεταφέρει και να τα διανέμει στην Ελλάδα και να προχωρεί σε νέες επενδύσεις. Εχοντας ως βασική κάλυψη «νομιμοποιητικά» έγγραφα που εξέδιδε το κύκλωμα, κι έτσι εξουδετερωνόταν οποιοσδήποτε έλεγχος της Αστυνομίας ή ελεγκτικών υπηρεσιών που δεν εντόπιζαν οποιοδήποτε επιλήψιμο στοιχείο.
Ο «πληροφοριοδότης» αστυνομικός
Επιπλέον, ο 51χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας των ενεχυροδανειστηρίων είχε ως κύριο πληροφοριοδότη έναν αστυνομικό της ΔΙΑΣ και της Διεύθυνσης Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ.
Ωστόσο ο αστυνομικός αυτός φαινόταν να είχε εντυπωσιακή ενημέρωση από όσα διαμείβονταν σε συσκέψεις ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση του κυκλώματος των λαθρεμπόρων χρυσού.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι ο 51χρονος ιδιοκτήτης, σαν να ήταν διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας, ζητούσε σε άλλη περίπτωση από τον εν λόγω αστυνομικό να μεταβεί με ομάδα άλλων αστυνομικών να διώξουν κάποιους αλλοδαπούς από ακίνητο ιδιοκτησίας του. Και επιπλέον, όταν εκτιμούσε ότι δεν είχε επαρκή πληροφόρηση από τον αστυνομικό, και υπήρξε κάποιος έλεγχος για τον οποίον δεν είχε προειδοποιηθεί, τον απειλούσε με «λύσιμο συνεργασίας». Με αντίστοιχο οργίλο και υποτιμητικό ύφος.
Το «κύκλωμα» των καταστημάτων εστίασης
Ομως δεν είναι μόνο η περίπτωση της αλυσίδας «Ριχάρδος» και άλλων ενεχυροδανειστηρίων αυτές που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΔΟΕ ερευνά αλυσίδες καταστημάτων καφέ, αρτοποιείων, εστιατορίων, ακόμα και ψησταριών που ανοίγουν μαζικά σε πολλά σημεία της χώρας. Με ενδείξεις ότι δεν έχουν στόχο την κερδοφορία και την πώληση των προϊόντων τους αλλά πρόκειται για οργανωμένο «ξέπλυμα» χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται είναι εντυπωσιακά...
Πηγή: Το Βήμα