«Μπίζνες» εκατομμυρίων με προϊόντα «μαϊμού»
Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις-Πως λειτουργούσαν τα κυκλώματα
Επιχείρηση «σκούπα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να εξαρθρώσουν σπείρα που είχε γεμίσει την αγορά με προϊόντα μαϊμού.
Τσάντες γνωστών οίκων του εξωτερικού αξίας άνω των χιλίων ευρώ, τις αγόραζαν 20 ευρώ από τις παράνομες φάμπρικες της Τουρκίας και τις πούλαγαν στη χώρα μας δήθεν σε τιμές σούπερ προσφοράς.
Για παράδειγμα μια παραχαραγμένη τσάντα των 1500 ευρώ την έδιναν 500. Τα δε κέρδη τα επένδυαν αγοράζοντας τουριστικά λεωφορεία και ιδρύοντας πρακτορεία, ενώ έφθασαν να βάλουν ακόμη και δικά τους πούλμαν στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.
Μόνο τους τελευταίους μήνες το κράτος έχασε από φόρους και δασμούς περισσότερα από 3.000.000 ευρώ, ενώ μεγάλη ζημιά υπέστησαν και οι καταναλωτές. Η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τις νομοθεσίες περί Σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.
Πως λειτουργούσαν τα κυκλώματα
Από τις έρευνες των αρχών για τις δύο οργανώσεις προέκυψε πως, σε ότι αφορά στο πρώτο δίκτυο: Η δραστηριότητα της πρώτης οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2016, και πρόκειται για δομημένη ομάδα, με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, η οποία είχε διαρκή δράση.
Καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της οργάνωσης και στη σχεδίαση και εκδήλωση των επιμέρους εγκληματικών δραστηριοτήτων είχαν τέσσερα μέλη, με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους της μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση τέλεση πλαστογραφίας, από την οποία το οικονομικό όφελος υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Παράλληλα, για την υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης, ηγετικό μέλος αυτής «στρατολόγησε» τρεις τελωνειακούς υπάλληλους και εξασφάλισε τη συνδρομή τους, έτσι ώστε να παραλείπουν τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα εμπορεύματα που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.α., στα οποία είχαν τεθεί πλαστά σήματα επώνυμων εμπορικών οίκων και ήταν συσκευασμένα σε δέματα ή σάκους.
Οι υπάλληλοι αυτοί ενημέρωναν επίσης το συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος ως προς το χρόνο που εργάζονταν ώστε να προγραμματίζεται ο χρόνος διέλευσης από το Τελωνείο των φορτηγών που μετέφεραν τα παράνομα εμπορεύματα, με σκοπό την αποφυγή ελέγχων και την παρεπόμενη βεβαίωση σχετικών διοικητικών πρόστιμων, ενέργεια από την οποία προκαλείτο ζημία στα έσοδα του δημοσίου.
Στην ίδια οργάνωση συμμετείχαν και οι τελικοί αποδέκτες των εν λόγω εμπορευμάτων. Τα προαναφερόμενα μέλη της οργάνωσης, είτε διατηρούσαν επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου (καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.α.) είτε δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο, σε διαφορές περιοχές της χώρας.
Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαχειρίζονταν παράνομα «ηλεκτρονικά καταστήματα», μέσω των οποίων διατίθονταν προς πώληση τα εμπορεύματα που διακινούσαν τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιχειρώντας όσον αφορά τα προϊόντα απομίμησης να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό ως προς την αληθινή προέλευση και ποιότητα αυτών, ως δήθεν παραχθέντων και τεθέντων στην αγορά με την έγκριση των νόμιμων εταιριών.
Σημειώνεται ότι, τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στην αξία των εμπορευμάτων από την Τουρκία, μεταφέρονταν παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση τραπεζών ή ιδρυμάτων πληρωμών (προφανώς για να μην ανιχνεύονται οι συναλλαγές αυτές), για την εξόφληση των προμηθευτών, δίχως να δηλώνονται στο Τελωνείο.
Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την περιγραφείσα εγκληματική δραστηριότητα, τόσο στο πλαίσιο της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, όσο και στο φάσμα λειτουργίας των «εικονικών» επιχειρήσεων που δηλώνονταν ως εισαγωγείς μη επώνυμων προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των (3.637.015) ευρώ.
Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο Τελωνείο κατά την έξοδο από την Χώρα, έχουν ως ακολούθως: το 2016 χρηματικό ποσό (124.710) ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό (605.508) ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό (821.008) ευρώ, δηλαδή συνολικό χρηματικό ποσό (1.551.226) ευρώ.
Επιπλέον, προέκυψε ότι το ποσό που εισπράχθηκε από τα μέλη της οργάνωσης, στο χρονικό διάστημα από 13/03/2018 έως 02/12/2018 ως αντίτιμο για τις μεταφορές στη χώρα μας προϊόντων απομίμησης και μη επωνύμων ειδών, παραχθέντων στην Τουρκία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (1.340.901) ευρώ ενώ η ποσότητα των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν κατά το ανωτέρω διάστημα διαπιστώθηκε ότι υπερβαίνει τα (8374) δέματα, μη συνυπολογιζόμενων των χρηματικών ποσών και ποσοτήτων που διακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους έχει συλληφθεί διότι υποβοηθούσε το έργο της εγκληματικής οργάνωσης με παροχή πληροφοριών, ενώ ο μη συλληφθείς, λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.
Από τις σωματικές έρευνες καθώς και τις έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες, οχήματα κ.λπ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
6.051 τεμάχια διαφόρων απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, εσώρουχα, τσάντες, πορτοφόλια, αξεσουάρ, παπούτσια κ.α.), (96) χρυσές λίρες, (35) λογότυπα οίκου μόδας, (2) φορητοί υπολογιστές (laptop) και Tablet, (5) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB, καταγραφικό με 2 κασέτες, (3) όπλα και (40) φυσίγγια, (34) κινητά τηλέφωνα, (6) κάρτες SIM και πακέτο σύνδεσης, (696.015) ευρώ, (3.740) δολάρια, (1.095) τούρκικες λίρες και (1.380) λέβα Βουλγαρίας, ρολόι, αναπτήρας και φύλλο χρυσού με σχετικό πιστοποιητικό προέλευσης και αυθεντικότητας στην αγγλική γλώσσα, παραστατικά, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες, βιβλιάρια τραπέζης και (14) τυχερά δελτία και (1) φορτηγό αυτοκίνητο.