Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές των συνταξιούχων για τα αναδρομικά
Πρόκεται για αιτήσεις Σωματείων συνταξιούχων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ ήδη ΕΤΕΑ κ.λπ. κατά της άρνησης της Κυβέρνησης
Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας θα συζητηθούν στις 23 Ιανουαρίου 2019 οι αιτήσεις Σωματείων συνταξιούχων (του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ (ήδη ΕΤΕΑ), κ.λπ.) κατά της άρνησης της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.
Συγκεκριμένα, το 2015 η Ολομέλεια του ΣτΕ με τον τότε πρόεδρος της Σωτήριο Ρίζο με τις υπ΄ αριθμ. 2287- 2290/2015 αποφάσεις της είχε κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε μία σειρά συνταγματικών αρχων όπως αυτές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Ειδικότερα, τότε, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε επισημάνει ότι ότι όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και ότι το κράτος πρέπει να συνδράμει στα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του 2015 έπρεπε πριν τις περικοπές που έγιναν το 2012 να προηγηθεί (κάτι που δεν έγινε) επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών, ούτε όμως η Κυβέρνηση πριν προβεί στις μειώσεις των συντάξεων του 2012 εξέτασε εναλλακτικές επιλογές.
Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε το 2015 ότι με τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011 δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».
Παρά την παρέλευση μιας τριετίας η Κυβέρνηση δεν προσαρμόστηκε στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και τα συνταξιουχικά Σωματεία προσέφυγαν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της μη εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων.