Οι πρωταγωνιστές των εορτών μιλούν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
Οι αφανείς ήρωες των ημερών που βρίσκονται σε «επιφυλακή»
Πολύχρωμα φώτα, στολισμένα δένδρα, αυθόρμητα παιδικά χαμόγελα, παραδοσιακές μελωδίες στα σπίτια και γλυκά στο τραπέζι είναι όλα όσα περιμένουμε να δούμε τις άγιες αυτές ημέρες. Η χώρα φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται τη γέννηση του Θεανθρώπου, αλλά και διασκεδάζει με την αλλαγή του χρόνου. Το ρολόι μετράει αντίστροφα. Ανοίγουν σαμπάνιες, συγγενείς και φίλοι αγκαλιάζονται και ανταλλάσσουν τις θερμότερες ευχές τους. Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες, οι πρωταγωνιστές των ημερών, που αφήνουν πίσω την οικογένειά τους για να εργαστούν. Ολοι όσοι δουλεύουν αυτές τις ημέρες αφήνουν στην άκρη προβλήματα, οικογένεια, χρέη και μας υποδέχονται πάντα με ένα χαμόγελο και μία ευχή.
«Τα προβλήματά μας τα αφήνουμε έξω από το μαγαζί», δηλώνει στα «Π» ο γνωστός σεφ και επιχειρηματίας Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο μαγαζί του στον Πειραιά και μας εξήγησε πόσο δύσκολο είναι να δουλεύεις αυτές τις ημέρες. «Εγώ δουλεύω δεκαετίες ολόκληρες και πάντα κάνω γιορτές μέσα στην κουζίνα. Ολα αυτά τα χρόνια, εγώ, οι συνεργάτες μου, οι σερβιτόροι, οι μάγειρες και όλοι όσοι δουλεύουμε στην εστίαση προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε τη ζωή του ανθρώπου που έρχεται εδώ και μοιράζεται τις πιο σημαντικές ημέρες της χρονιάς όσο το δυνατόν καλύτερη». Ο ίδιος μας είπε ότι το βράδυ της αλλαγής του έτους θα εργάζεται στο μαγαζί του μαζί με σχεδόν όλο το προσωπικό. «Περίπου 70 άτομα θα εργαστούν εκείνη την ημέρα. Ολοι τους θα είναι μακριά από τα σπίτια τους και τη ζεστή αγκαλιά της οικογένειάς τους. Για εμένα αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών αυτών», κατέληξε.
Ενας από τους ανθρώπους που αναμένεται να μας χαρίσει νότες χαράς είναι και ο Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος είναι σχεδόν 20 χρόνια στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και παράλληλα εμφανίζεται με τον τραγουδιστή Νίκο Βέρτη. «Κάνω το καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο, είμαι μουσικός, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πληρώνουμε εμείς οι καλλιτέχνες και ένα κόστος», δήλωσε στα «Π» και συνέχισε: «Δεν θυμάμαι πότε έκανα τελευταία φορά Χριστούγεννα ή αλλαγή του χρόνου σπίτι μου, με τους δικούς μου ανθρώπους». «Είτε θα κάναμε αλλαγή χρονιάς με τη Συμφωνική την Πρωτοχρονιά για τους δημότες της Αθήνας, συνήθως μάλιστα μέσα στο κρύο, είτε θα είχα εμφανίσεις σε κάποιο νυχτερινό κέντρο. Πάντως, οι καλλιτέχνες σπάνια θα απολαύσουμε τη θαλπωρή των ημερών με τους δικούς μας», προσθέτει και συνεχίζει: «Τις εορταστικές αυτές ημέρες, που οι οικογένειες μαζεύονται και οι νεότεροι μετά το σπιτικό φαγητό βγαίνουν και διασκεδάζουν, εμείς είμαστε σε “επιφυλακή”. Είμαστε στα καλλιτεχνικά μας πόστα, για να ξεφαντώσει ο κόσμος, να περάσει καλά έπειτα από μια κοπιαστική συνήθως χρονιά και να γεμίσει τις μπαταρίες του». Σε ερώτησή μας αν θα ήθελε να κάνει γιορτές με την οικογένειά του, ο κ. Επιτροπάκης απάντησε καταφατικά. «Θα ήθελα πολύ μια φορά να μπορέσω κι εγώ να χορτάσω οικογενειακή θαλπωρή αυτές τις όμορφες ημέρες των εορτών», επισήμανε.
Ενας από τους ανθρώπους που φροντίζουν για τις ασφαλείς μετακινήσεις των πολιτών μέσα στις γιορτές είναι ο Φωτεινός Παγιαύλας, αρχιφύλακας της Τροχαίας. «Υστερα από 16 χρόνια σε υπηρεσίες Τροχαίας, το να δουλεύω μέσα στις γιορτές και σε αργίες είναι πλέον μια συνηθισμένη κατάσταση», ανέφερε στα «Π» με χιούμορ και συνέχισε: «Στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, τις ημέρες που ο περισσότερος κόσμος έχει άδεια, εμείς έχουμε παραπάνω δουλειά από το κανονικό. Αυτό συμβαίνει στα τριήμερα, που όλοι φεύγουν από την πόλη, αυτό συμβαίνει τη Μ. Παρασκευή, που όλοι οι Επιτάφιοι βγαίνουν ακριβώς την ίδια ώρα, αυτό συμβαίνει στις εθνικές εορτές, που έχουμε τις παρελάσεις, αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας, τις χριστουγεννιάτικες μέρες, που η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη». Σε ερώτησή μας για την αλλαγή του χρόνου, ο κ. Παγιαύλας επισήμανε πως «έπειτα από πολλά χρόνια στην Τροχαία, τη νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου. Λογικό είναι με τον καιρό να έχω δεθεί με τους συναδέλφους μου. Εχω κάνει περισσότερες αλλαγές χρόνου και Αναστάσεις μαζί τους, παρά με τους συγγενείς και τους φίλους μου». Ο ίδιος μέσα από τα «Π» ζήτησε να στείλει στους Ελληνες οδηγούς και το δικό του μήνυμα. «Δοθείσης ευκαιρίας, θα ήθελα να τονίσω στους οδηγούς να τηρούν τον ΚΟΚ. Παρατηρείται, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, ο κόσμος να βγαίνει να τα πίνει και ύστερα να πιάνει τιμόνι, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο πιωμένος οδηγός, κατά τον νομοθέτη, είναι εγκληματίας. Αυτό θα συμπεράνει και όποιος παρατηρήσει τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναφέρουν ότι σχεδόν οι μισοί θάνατοι από τους 800 που έχουμε ετησίως στη χώρα μας οφείλονται στη μέθη». Από την πλευρά του, ο οδηγός ταξί Σάββας Δογγιρίτης αναφέρει στα «Π» ότι «αυτές τις ημέρες κάνουμε διπλό μεροκάματο. Δουλεύουμε 14 ώρες και παίρνουμε 160 ευρώ αντί για 80, που θα παίρναμε άλλη εποχή του χρόνου».
Το ίδιο μας είπε και ο Γιάννης Νανόπουλος, ο οποίος διατηρεί κομμωτήριο στην περιοχή του Αιγάλεω. «Εμείς δεν διασκεδάζουμε, δουλεύουμε», δήλωσε στα «Π» και συνέχισε βγάζοντας ένα παράπονο: «Εχω έναν γιο έξι ετών και το μόνο που θα ήθελα είναι να περάσω τις ημέρες των εορτών μαζί του. Αυτό όμως δεν γίνεται, γιατί ο κόσμος θέλει να έρθει, να ετοιμαστεί για να βγει, να διασκεδάσει. Οπότε είμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ ανοιχτά και πρέπει να είμαστε και νηφάλιοι», ανέφερε χαριτολογώντας.